Τετάρτη, Νοεμβρίου 30, 2011

Δεκέμβρης μήνας


Δεκέμβρης μήνας, ο μήνας των Χριστουγέννων. Σήμερα τελευταία μέρα λειτουργίας για τα εναπομείναντα καταστήματα μεγάλης αλυσίδας ηλεκτρονικών. Από αύριο επίσχεση εργασίας από τους επί 10 μήνες απλήρωτους εργαζόμενους. Στην τουριστική, αγροτική πλούσια - για πολλούς – Κρήτη, λιποθύμησε παιδί στο σχολείο. Όλη η οικογένεια είχε να φάει δυο μέρες. Στα μπαλκόνια τα λαμπάκια φέτος λιγοστά. Καλό μήνα, όσο μπορούμε θα το παλέψουμε πρώτη φορά είναι……

Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2011

Γ. Καμίνης: "Ναι, τους διώχνουμε τους άστεγους για να γίνουμε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα!"

Γ. Καμίνης: "Ναι, τους διώχνουμε τους άστεγους για να γίνουμε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα!"

Άποψη: Left-News

Με απόλυτα κυνικό τρόπο απαντά ο δήμαρχος της Αθήνας στο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε, σύμφωνα με το οποίο ξηλώνονται τα παγκάκια στη πλατεία Κλαυθμώνος, εκεί όπου δεκάδες άστεγοι μένουν τη νύχτα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Καμίνη, "τα παγκάκια ξηλώνονται για να μπορεί το κέντρο της Αθήνας να θυμίζει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα".

Ο δήμαρχος της Αθήνας αφού ξεσπαθώνει χρησιμοποιώντας ρατσιστικό λόγο "η πλατεία-υγειονομική βόμβα", παραβλέποντας πως οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται καθημερινά, συνεχίζει με το ίδιο ύφος το τροπάριό του, σημειώνοντας με νόημα (...) πως "στις 16 Δεκεμβρίου, κορυφώνεται η προσπάθεια επανάχρησης της πλατείας Κλαυθμώνος, με κύκλο εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν εκεί".

Άλλωστε φτάνουν και τα Χριστούγεννα...

Παράλληλα δεν ξεχνά να υπενθυμίσει πως ο Δήμος σε συνεργασία με το κέντρο αστέγων αντιλαμβάνεται τη κοινωνική αποστολή του..

Κι αν ως εδώ δεν εξοργιστήκατε ακόμη, η τελευταία πρόταση του εκλεγμένου με τη Δημοκρατική Αριστερά δημάρχου θα σας φτάσει στα όρια: "Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι φαντάζονται όλη την υπόλοιπη ζωή των αστέγων, πάνω σε ένα παγκάκι και των υπολοίπων δημοτών περιορισμένη σε ιδιότυπα γκέτο", καταλήγει ο Καμίνης, λες και το βίαιο διώξιμο των αστέγων από τα παγκάκια θα τους βοηθήσει να βρουν ένα σπίτι ή μια δουλειά για να ζήσουν..Λες και όσοι διαμαρτύρονται για το συγκεκριμένο ζήτημα θέλουν να βλέπουν άστεγους γύρω τους και δη στα παγκάκια του κέντρου της πόλης..

Η ανακοίνωση του Δημάρχου της Αθήνας:

"Με αφορμή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο για την πλατεία Κλαυθμώνος, τα παγκάκια και τους αστέγους, υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε η προσπάθεια ανάπλασης της πλατείας, η οποία στην κυριολεξία αποτελούσε απαγορευμένη ζώνη. Η πλατεία – ‘υγειονομική βόμβα’, σύμφωνα με κάποια παλαιότερα δημοσιεύματα, άρχισε να ξαναποκτά ζωή, να αποδίδεται ο δημόσιος χώρος στους δημότες, ενώ και το κυλικείο ξαναλειτούργησε πριν από μία εβδομάδα. Τα παγκάκια, όπως και άλλες υποδομές της πλατείας, αντικαθίστανται, αφού η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν δεν ταιριάζει σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στις 16 Δεκεμβρίου, κορυφώνεται η προσπάθεια επανάχρησης της πλατείας Κλαυθμώνος, με κύκλο εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν εκεί. Ο Δήμος Αθηναίων δείχνει καθημερινά πως αντιλαμβάνεται την κοινωνική αποστολή του, ιδιαιτέρως απέναντι στους αστέγους, μέσω του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων και των υπολοίπων υπηρεσιών του. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι φαντάζονται όλη την υπόλοιπη ζωή των αστέγων, πάνω σε ένα παγκάκι και των υπολοίπων δημοτών περιορισμένη σε ιδιότυπα γκέτο".
 
 http://left-news.blogspot.com/2011/11/blog-post_29.html

Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2011

Χριστουγεννιάτικη συμμαχία για τον στολισμό της Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΩΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Η Αριστοτέλους γίνεται τεράστιο γιορτινό πάρκο

Η κεντρική πλατεία στο θαλάσσιο μέτωπο της συμπρωτεύουσας θα φορέσει τα γιορτινά της τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, μετά τη συμφωνία του Δήμου με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της συμπρωτεύουσας.

Η Αριστοτέλους γίνεται τεράστιο γιορτινό πάρκο
Σε χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο θα μετατραπεί η πλατεία Αριστοτέλους, την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μετά από το σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.
Πρόκειται να αξιοποιηθεί ολόκληρη η οδός και η πλατεία Αριστοτέλους, από τη θάλασσα έως την οδό Εγνατία.
Μεταξύ άλλων, θα τοποθετηθεί φωτεινό πλωτό δέντρο αστεριών μέσα στη θάλασσα, συστοιχία τεσσάρων δέντρο, παγοδρόμιο, τρενάκι, καρουζέλ, δημιουργικό εργαστήριο, ταχυδρομικό κουτί για τα γράμματα των παιδιών προς τον Άγιο Βασίλη.

Πηγή: ΑΠΕ

Τετάρτη, Νοεμβρίου 23, 2011

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τοπίο και Μνήμες




Η μικρού μήκους ταινία παρουσιάζει την ιστορία του τοπίου και της χρήσης της περιοχής του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και στοχεύει να καταγράψει, να προβάλλει και να διαφυλάξει τις προσωπικές αναμνήσεις και τη συλλογική μνήμη.

Συνεντεύξεις Ντίνου Χριστιανόπουλου, Ντίνου Παπασπύρου, Στέλιου Γούτη και απαγγελίες ποιημάτων από Τόλη Νικηφόρου, Αλεξάνδρας Μπακονίκα κ.α.
 
H ταινιοθήκη εδώ:
http://www.mbp.gr/html/gr/mu_periohi.htm

Κυριακή, Νοεμβρίου 20, 2011

Χίλιες λέξεις / a thousand words ActionAidHellas


http://www.actionaid.gr/default.php

Φιλιά στο στόμα ανταλλάσσουν πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες σε διαφήμιση της Benetton

Ρώμη, Ιταλία
 
Με τίτλο «Unhate» και μνήμες από τις παλαιότερες, προκλητικές της διαφημίσεις, η νέα καμπάνια Benetton... φέρνει πιο κοντά γνωστές προσωπικότητες.



Η Άνγκελα Μέρκελ φιλά στο στόμα τον Νικολά Σαρκοζί, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον Μαχμούντ Αμπάς, ο Μπαράκ Ομπάμα τον Ούγκο Τσάβες (αλλά και τον Χου Τζιντάο) και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' τον Αιγύπτιο Ιμάμη Αχμέντ ελ-Ταγιέμπ.

Η τελευταία εικόνα αποσύρθηκε, μετά την έντονη αντίδραση του Βατικανού.

Η ψεύτικη φωτογραφία που δείχνει τον Πάπα να φιλά τον Σεΐχη Αχμέντ ελ-Ταγιέμπ του Ινστιτούτου αλ-Αζάρ «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα της εταιρείας, αλλά αποσύρθηκε περίπου μία ώρα μετά τις διαμαρτυρίες του Βατικανού.

Σύμφωνα με την Benetton, στόχος της διαφήμισης είναι να προωθήσει την ανεκτικότητα και την «παγκόσμια αγάπη».

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231138034

Παρασκευή, Νοεμβρίου 11, 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ (1909-1990)

Σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου 1990 έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος 

 Μια από τις σημαντικότερες και ευγενέστερες μορφές των σύγχρονων ελληνικών γραμμάτων, καταξιώθηκε ως «ο ποιητής της Ρωμιοσύνης».

 Η «Ρωμιοσύνη», «Το καπνισμένο τσουκάλι», «Τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» και πάνω από όλα ο «Επιτάφιος» είναι από τα πιο γνωστά ποιητικά έργα του Ρίτσου, αφού μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη. Άλλες μεγάλες ποιητικές συλλογές του Γιάννη Ρίτσου, που για την προσφορά του στην παγκόσμια λογοτεχνία τιμήθηκε με το βραβείο «Λένιν» είναι: «Τακτέρ» (το πρώτο στα 1934), «Εαρινή συμφωνία», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», «Αγρύπνια», «Η σονάτα του σεληνόφωτος», «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών», «12 ποιήματα για τον Καβάφη», «Χρυσοθέμια», «Ο αφανισμός της Μήλος», «Μαντατοφόρες» και δεκάδες άλλα. Τα περισσότερα έργα του ο Μονεμβασίτης ποιητής τα έγραψε εν μέσω 40χρονων διώξεων, φυλακίσεων και εξοριών για την ένταξή του στο κομμουνιστικό κίνημα, ιδεολογία που δεν έκρυψε ποτέ. Εξάλλου, η αισθητική, πανανθρώπινη προσέγγιση της κοινωνικής επικαιρότητας συνιστά και τη μοναδικότητά του. Επαναστάτης στη ζωή, επαναστάτης, όμως και στο λόγο του. Χρησιμοποίησε ολόκληρο το παραγκωνισμένο λεκτικό οπλοστάσιο του λαού, θάμπωσε με τη μουσικότητα του λυρισμού του και κινητοποίησε όλες τις αισθήσεις είτε γράφοντας για το μύρο του βοσκού είτε για το άγχος της πόλης είτε για την επιστράτευση των ιδεών.

http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23579&subid=2&pubid=2368761

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ