Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2012

Σύμφωνος με την ιδέα ενός Επιτρόπου για την Ελλάδα ο Γιούνκερ


Για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των οικονομικών δομών της χώρας μας

28/02/2012 | 20:10Τελευταία Ενημέρωση: 20:19 28/02/2012

Θα στήριζε την ιδέα ενός ευρωπαίου Επιτρόπου - επικεφαλής της ανάπτυξης των οικονομικών δομών της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, θα υποστήριζε αρκετά την συγκεκριμένη ιδέα.

Σε προδημοσίευση της συνέντευξή του, που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, σημειώνει ότι αυτή η κίνηση θα ήταν απαραίτητη, καθώς οι οικονομικές δομές της Ελλάδας είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να φέρει τις οικονομικές της υποδομές στο επίπεδο των ευρωπαϊκών προτύπων, για αυτό «θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να αναλάβουμε την εφαρμογή τους».

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γιούνκερ σημειώνει ότι η πρότασή του δεν σχετίζεται σε κανένα βαθμό με την γερμανική πρόταση να αναλάβει Ευρωπαίος επίτροπος τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, πρόταση που προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο της Ελλάδας, όσο και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Hannoversche Allgemeine Zeitung» πριν από μερικές μέρες, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν απέκλεισε η Ελλάδα να χρειαστεί και νέα οικονομική βοήθεια, εξηγώντας: «Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να βάλει τάξη στην Ελλάδα μέσα σε δέκα χρόνια

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ είχε εμφανιστεί κατηγορηματικά αντίθετος στη σκέψη να οριστεί επίτροπος μόνο στην Ελλάδα, λέγοντας «αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουμε κάτι τέτοιο» όπως η δημοσιονομική εποπτεία, «όμως δεν το βρίσκω πολύ καλό να γίνει αποκλειστικά για την Ελλάδα»

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 7.500 οι νεκροί στη Συρία


29/02/2012 | 06:28Τελευταία Ενημέρωση: 06:28 29/02/2012
Πολύ περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία, τους 11 μήνες που διαρκούν οι αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις, τόνισε την Τρίτη ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδιος για πολιτικά θέματα, Λιν Πάσκοου.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 2.000 νεκρούς λιγότερο.

Όπως τονίζει ο κ. Πάσκοου, ο αριθμός των νεκρών συχνά ξεπερνά τους 100 άμαχους την ημέρα, περιλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών.

Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση αναφέρει ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.345 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας από «ένοπλες συμμορίες και τρομοκράτες», ενώ αναφέρει ότι έχουν σκοτωθεί 2.493 πολίτες.

Στο μεταξύ, ο βομβαρδισμός της πόλης Χομς συνεχίστηκε για 25η ημέρα, με αρκετούς νεκρούς.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, την Τρίτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 65 άτομα σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών, εξ αιτίας των περιορισμών στην ενημέρωση.

Μιλώντας την Τρίτη στη Γερουσία των ΗΠΑ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είπε πως θα μπορούσε να κατηγορηθεί ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ως «εγκληματίας πολέμου». Ωστόσο, είπε ότι αυτό θα έκανε πιο δύσκολο να βρεθεί η λύση που θα τερμάτιζε τη βία και θα περιόριζε τις «επιλογές που υπάρχουν ώστε να πείθονται ηγέτες να αποχωρούν από την εξουσία».

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24, 2012

Σκέψεις στην Apple να αγοράσει την Ελλάδα!



XRIMANEWS.GR
 Πολλές φορές για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος μιας άσχημης κατάστασης, αρκεί να την κοιτάξεις από μακριά...
και εν προκειμένω από την έδρα της Apple στις ΗΠΑ.
 Αν λάβουμε ως παράδειγμα πως στο συμβούλιο των μετόχων της εταιρείας- κολοσσού έπεσε η πρόταση να αγορασθεί η Ελλάδα (!), αντιλαμβανόμαστε πως οι ξένοι μεγιστάνες βλέπουν τη χώρα μας ως ένα ακόμα «αντικείμενο» προς πώληση!
 Όπως αναφέρει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, μέτοχος της Apple πρότεινε να επεκταθούν οι επενδυτικοί στόχοι της παγκόσμιας εταιρείας, αγοράζοντας την Ελλάδα!
 Η πρόταση αυτή ακούσθηκε στο πλαίσιο συζήτησης στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας για τους τρόπους επένδυσης των αποθεματικών ταμείων της Apple, τα οποία αγγίζουν τα 97,6 δισ. δολάρια!

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Tim Cook απάντησε ότι «κοιτάμε όλες τις προοπτικές αλλά δεν έχουμε εξετάσει αυτή την πιθανότητα». Πάλι καλά!

Παρεπιπτόντως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το Δεκέμβριο του 2011 ανήλθε στα 367,97 δισ. ευρώ, έναντι 360,3 δισ. στο τέλος του Σεπτεμβρίου (2011) σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Ομόλογα και βραχυπρόθεσμοι τίτλοι ανέρχονται σε 274,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνονται στα 20,6 δισ. ευρώ. 


Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκεια του χρέους (31/12/2011) ανέρχεται στα 6,3 έτη. 


Τα διαθέσιμα φτάνουν τα 3,62 δισ. ευρώ.

Πηγή: epikaira.gr

Ράδιο Αρβύλα - We are 300 Aneythynous 7/2/2011


Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2012

Ο Χίτλερ είχε γιο με 16χρονη Γαλλίδα



Έναν γιο με μια 16χρονη Γαλλίδα είχε αποκτήσει ο Αδόλφος Χίτλερ, σύμφωνα με νέες αποδείξεις που έρχονται στο φως.

Ο Χίτλερ είχε γιο με 16χρονη Γαλλίδα
Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια που ο Χίτλερ υπηρετούσε ως στρατιώτης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνήψε σχέση με την Σαρλότ , σε μια άδειά του από το μέτωπο, τον Ιούνιο του 1017.
Ο Ζαν Μαρί Λορέ, που πέθανε το 1985 σε ηλικία 67 ετών, δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του, αλλά πολέμησε κατά των ναζιστικών δυνάμεων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ιστορία έρχεται στο φως μετά από σειρά αδιάψευστων στοιχείων σε Γαλλία και Γερμανία, που δημοσιεύει στην τελευταία έκδοσή του το γαλλικό περιοδικό «Le Point».
Πώς γνωρίστηκαν Χίτλερ-Λαμπζουά
Στην πόλη Fournes-in-Weppe, κοντά στη Λιλ, ο Χίτλερ πέρασε την άδειά του. Εκεί συνάντησε την Σαρλότ Λαμπζουά, που ανέφερε κάποια στιγμή στο γιο της: «Μια μέρα, κόβαμε άχυρα μαζί με άλλες γυναίκες και είδαμε έναν Γερμανό στρατιώτη στην άλλη άκρη του δρόμου. Είχε μαζί του ένα τετράδιο και φαινόταν να ζωγραφίζει. Μας προκάλεσε την περιέργεια και μου είπαν να τον πλησιάσω».
Χίτλερ και Λαμπζουά έκαναν μια σύντομη σχέση, που κατέληξε με τη γέννηση του Ζαν Μαρί, το Μάρτιο του 1918.
Η Γαλλίδα περιέγραψε και τις βόλτες της με τον Χίτλερ στην εξοχή, καθώς και τις ξαφνικές ομιλίες που έδινε σε φανταστικό ακροατήριο, αν και δεν θα μπορούσε να τις καταλάβει, καθώς δεν γνώριζε γερμανικά.
hitler_gios
Η γυναίκα έδωσε το γιο της για υιοθεσία. Ο Ζαν Μαρί, όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμο πολέμησε στη γραμμή Μαζινό. Μετά την κατοχή της Γαλλίας από τα ναζιστικά στρατεύματα, πέρασε στην αντίσταση.
Ο Χίτλερ ουδέποτε αναγνώρισε το παιδί του, ωστόσο διατήρησε επαφές με τη μητέρα του.
Λίγο πριν πεθάνει, στις αρχές της δεκαετίες του 1950, η Λαμπζουά αποκάλυψε στο γιό της ότι ο πατέρας του ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ.
Τα στοιχεία που βρέθηκαν
Τότε, ο Ζαν Μαρί Λορέ ξεκίνησε να ερευνά το παρελθόν του. Προσέλαβε επιστήμονες για να αποδείξει ότι έχει τον ίδιο τύπο αίματος και παρόμοιο γραφικό χαρακτήρα. Φωτογραφίες δείχνουν την ομοιότητα των δύο ανδρών.
Επίσης, έχουν εντοπιστεί έγγραφα στα επίσημα αρχεία της Βέρμαχτ που δείχνουν ότι καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Λαμπζουά λάμβανε χρήματα με φακέλους.
Όταν πέθανε, στη σοφίτα της βρέθηκαν πίνακες, που έφεραν την υπογραφή του γερμανού δικτάτορα, που όπως είναι γνωστό, είχε μεγάλη αγάπη για τη ζωγραφική. Ένας άλλος πίνακας που εντοπίστηκε στη Γερμανία, και τον οποίο φιλοτέχνησε ο Χίτλερ, δείχνει μια γυναίκα ίδια με την Λαμπζουά.
Ο Ζαν Μαρί Λορέ έγραψε το 1981 το βιβλίο «Το όνομα του πατέρα σου είναι Χίτλερ», το οποίο θα εκδοθεί μαζί με τα καινούρια στοιχεία.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16, 2012

Σεισάχθεια: «Ένα εκατομμύριο υπογραφές για την Ευρώπη»




Ολοένα και διογκώνεται το διαδικτυακό κίνημα «Σεισάχθεια», το οποίο έχει ως στόχο την συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών από όλη την Ευρώπη με απώτερο σκοπό την απαλλαγή της Ελλάδας από το «επαχθές» χρέος.

Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει σχεδόν 20,000 πολίτες. Ενώ η σελίδα της Σεισάχθειας στο Facebook, αυξάνει συνεχώς τους θαυμαστές της. Σκοπός είναι μόλις μαζευτούν 1.000.000 υπογραφές το κείμενο να σταλεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στην ιστοσελίδα τους, «ΔΙΑΓΡΑΦΗ του επαχθούς Χρέους. Όταν οι Χώρες βρίσκονται σε «κατάσταση ανάγκης» (κατάρρευση υγείας, παιδείας, μισθών και συντάξεων), η πληρωμή του απεχθούς χρέους παραμερίζεται. Και προηγούνται οι ανάγκες επιβίωσης και αξιοπρέπειας του ατόμου.

Το άρθρο 8 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, περί ενός (1) εκατομμυρίου υπογραφών, θα τεθεί επίσημα σε ισχύ την 1/4/2012. Από τότε, θα μπορούν να υποβάλλονται από τους Ευρωπαΐους πολίτες, αιτήματα για ψήφιση Νόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Βρείτε την ιστοσελίδα της Σεισάχθειας  εδώ : http://www.1millionsignatures.eu/?a=gr

http://www.infoblog.gr/2012/02/blog-post_16.html


Αντριάνο Τσελεντάνο: «Η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε αγορά όπλων από τη Γερμανία και τη Γαλλία»



Ο διάσημος Ιταλός τραγουδιστής καταγγέλλει πιέσεις Μέρκελ και Σαρκοζί προς την Ελλάδα.
Στην Ελλάδα και στην «υποχρεωτική αγορά όπλων από τη Γερμανία και τη Γαλλία» αναφέρθηκε ο Ιταλός τραγουδιστής Αντριάνο Τσελεντάνο από το Φεστιβάλ Τραγουδιού του Σανρέμο όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες.
Ο διεθνούς φήμης Ιταλός τραγουδιστής, και «γκεστ σταρ» του φετινού Φεστιβάλ, τόνισε:
«Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί είπαν στην Ελλάδα: αν θέλετε τη βοήθειά μας, την οικονομική χρηματοδότηση, πρέπει να αγοράσετε τα τεθωρακισμένα και τα πολεμικά πλοία μας, επιβάλλοντας, έτσι, νέες θυσίες στους Ελληνες, οι οποίοι βρίσκονται, πλέον, σε ακραία κατάσταση. Το ανέφερε, στις σελίδες της, η εφημερίδα Κορριέρε Ντελλά Σέρα, αλλά ήδη το προηγούμενο καλοκαίρι, η Γουόλ Στρίτ Τζέρναλ είχε αποκαλύψει ότι το Βερολίνο και το Παρίσι, είχαν υποχρεώσει την Ελλάδα να αγοράσει όπλα, για να εγκρίνουν το σχέδιο διάσωσής της. Είναι αυτή, η κυνική Ευρώπη που θέλουμε, γεμάτη όπλα;»
Ο Τσελεντάνο, αναφέρθηκε στην πολιτικοποίηση καθολικών εφημερίδων στην Ιταλία, στην απόρριψη, από το Συνταγματικό Δικαστήριο, πρότασης δημοψηφίσματος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, και χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μόντι «φτιαγμένη από πρώτης τάξης υλικό, που μπορεί όμως να διαβρωθεί από την οξείδωση των κομμάτων».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.protothema.gr/technology/article/?aid=177593

Τρίτη, Φεβρουαρίου 14, 2012

Ναόμι Κλάιν: «Οι αγορές βρίσκονται σε πόλεμο με τη Δημοκρατία»


Συνέντευξη στην Κατερίνα Κιτίδη
Η Ναόμι Κλάιν μόλις είχε φτάσει στο χώρο συνάντησής μας...
 
Ναόμι Κλάιν: «Οι αγορές βρίσκονται σε πόλεμο με τη Δημοκρατία»
Η Ναόμι Κλάιν μόλις είχε φτάσει στο χώρο συνάντησής μας. Περιμέναμε την πολυβραβευμένη συγγραφέα των βιβλίων No Logo και Το δόγμα του σοκ για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ «Catastroika». Λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα, όμως, η συνέντευξη έπρεπε να πάρει άλλη τροπή. Πρώτο της θέμα πλέον ήταν η σχέση οικονομίας και Δημοκρατίας, και η σημασία για την ελληνική πολιτική ζωή μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών.


Κυρία Κλάιν, η Ελλάδα κυβερνάται από έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό και είναι αβέβαιη η ημερομηνία των επόμενων εκλογών. Τι έχει να πει γι’ αυτό η ιστορική εμπειρία;

Αυτό που βιώνει τώρα η Ελλάδα μοιάζει σε κάποιο βαθμό με αυτό που πέρασε η Νότια Κορέα κατά την ασιατική οικονομική κρίση, υπό την έννοια ότι υπάρχει ξεκάθαρος πόλεμος με τη Δημοκρατία. Στη Νότια Κορέα βρίσκονταν εν μέσω εκλογών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανάγκασε όλους τους υποψήφιους για την προεδρία να υπογράψουν ότι θα υποστηρίξουν τη συμφωνία με το ΔΝΤ. Στην ουσία, ακύρωσαν το νόημα των εκλογών. Είπαν πως ό,τι και να ψηφιστεί δεν έχει σημασία, καθώς η συμφωνία δεν αλλάζει. Διότι ανησυχούσαν μήπως αυτός με τον οποίο διαπραγματεύονταν δεν είχε αρκετή πολιτική ισχύ ώστε να επιβάλει τη συμφωνία, καθώς και ότι θα έχανε τις εκλογές.


Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθούνται μέτρα εποπτείας των εθνικών οικονομιών, όπως με τη συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Τι σημαίνει αυτό για τους δημοκρατικούς θεσμούς;

Πολλοί από εμάς ήταν αντίθετοι με τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της πιθανής απώλειας κυριαρχίας για μια χώρα και την επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Αυτό παρουσιάστηκε σαν στενοκέφαλος εθνικισμός, αλλά δεν πρόκειται για εθνικισμό, πρόκειται για προάσπιση της Δημοκρατίας. Οι περισσότερες συμφωνίες υπεγράφησαν σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, όταν ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές τους δεν φαντάζονταν πόσο άσχημα θα κατέληγαν τα πράγματα. Δεν φαντάζονταν πόσο ξεκάθαρη θα ήταν η επίθεση στη Δημοκρατία εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης. Και τώρα, στο όνομα αυτής της οικονομικής κρίσης, η ικανότητα λήψης ουσιαστικών πολιτικών αποφάσεων περιορίζεται ακόμα περισσότερο. Είναι μια διαδικασία «παιδοποίησης». Αν ακούσεις τον τρόπο που μιλούν για την Ελλάδα οι βόρειες χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο υπόλοιπος πλανήτης, βλέπεις ότι παρουσιάζεται σαν έθνος παιδιών, που πρέπει να τους πάρουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου...


Ποιος είναι, λοιπόν, ο πολιτικός στόχος των νεοφιλελεύθερων οικονομικών μέτρων;

Είναι από τις στιγμές που πέφτουν τελείως οι μάσκες. Το σύστημα των αγορών βρίσκεται κατ’ ουσίαν σε πόλεμο με τη Δημοκρατία. Το σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώσει τη Δημοκρατία. Το σχέδιο είναι οι εκλογές να γίνουν διαγωνισμός δημοτικότητας. Οι αγορές θέλουν ασφάλεια. Την ασφάλεια ότι οι εκλογές δεν θα επιφέρουν καμία αλλαγή στο επιχειρηματικό status quo. Και υπάρχουν πάρα πολλοί μηχανισμοί για να το διασφαλίσουν αυτό. Η υποτιθέμενη ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα είναι ένας από αυτούς, με τον οποίο δηλώνουν ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να αγγίξουν τα «παιχνίδια» τους.

Στο Δόγμα του σοκ γράφω ότι αυτό έγινε στη Χιλή κατά τις διαπραγματεύσεις για τη μετάβαση στη Δημοκρατία. Η δικτατορία του Πινοτσέτ έληξε όπως ήθελε το καθεστώς Πινοτσέτ. Ήταν μια ελεγχόμενη μετάβαση στη Δημοκρατία. «Τα παιδιά του Σικάγο» εκείνη την περίοδο έλεγαν ανοιχτά ότι προσπαθούσαν να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της Δημοκρατίας και αναφέρονταν σε αυτή ως «τεχνοποιημένη» Δημοκρατία. Στην ουσία, επρόκειτο για μια Δημοκρατία στην οποία η πολιτική δεν άγγιζε την οικονομία. Χρησιμοποίησαν συνταγματι­κούς μηχανισμούς, ώστε να κα­ταστήσουν αδύνατο ή παράνομο το να αλλάξουν οι οικονομικοί κανόνες του παιχνιδιού.



Λέτε ότι οι αγορές θέλουν ασφάλεια. Από την άλλη, βλέπουμε συχνά να προωθούνται η ανασφάλεια και η αστάθεια χάριν της κερδοσκοπίας...

Νομίζω ότι, έως ένα βαθμό, αυτό που θέλουν οι αγορές είναι προβλεψιμότητα. Αν είναι προβλέψιμη η αστάθεια, μπορούν να επωφεληθούν από αυτό. Αυτό που έδειξε το Ιράκ είναι ότι, από τη στιγμή που οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο κανόνας του παιχνιδιού, μπορείς να επωφεληθείς από τα πάντα. Μπορείς να επωφεληθείς σε τεράστιο βαθμό από τις κρίσεις. Ο καπιταλισμός μπορεί να επωφεληθεί από την ίδια του την κατάρρευση – για παράδειγμα, από την οικολογική κατάρρευση. Η κλιματική μεταβολή μπορεί να επιφέρει τεράστια ανάπτυξη στις Monsanto όλου του κόσμου, που προωθούν σπόρους ανθεκτικούς στην ξηρασία. Επομένως, μπορούν να βγουν πολλά λεφτά από το χάος, αλλά υπάρχει ακόμα η επιθυμία για προβλέψιμους κανόνες μέσα σε αυτό το παιχνίδι. Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι επιχειρήσεις είναι η αναγκαστική απαλλοτρίωση. Φοβούνται μήπως χάσουν τις επενδύσεις τους, αλλά ο καπιταλισμός είναι προσαρμόσιμος. Στο Ιράκ οι επιχειρήσεις έμαθαν πώς να επωφελούνται από το χάος. Υπάρχουν, όμως, και πολλές δουλειές που θα ήθελαν να κάνουν, αν υπήρχε σταθερή αγορά. Κι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή.


Μιλήσατε για τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι υπέρμαχοί τους υποστηρίζουν πως έχουν θετικό αποτέλεσμα, διότι καταπολεμούν τη διαφθορά και ευνοούν τον ανταγωνισμό, που επιφέρει ανάπτυξη...

Αν ρίξουμε μια ματιά στο πώς γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, βλέπουμε ότι δεν είναι ποτέ με ανοιχτό διαγωνισμό. Κι αν έχεις ήδη δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα ή όπως συνέβαινε στη Ρωσία και την Αργεντινή, οι συμφωνίες θα γίνονται μέσω γνωριμιών, πιθανώς να μοχλευτούν μέσω διεθνούς δωροδοκίας ή να τις αναλάβουν οι φίλοι του εκάστοτε προέδρου. Το παρελθόν της ιδιωτικοποίη­σης δείχνει ότι είναι ο τρόπος να γίνεις δυσθεώρητα πλούσιος εξαιρετικά γρήγορα.


Δείτε το Μεξικό και τον Κάρλος Σλιμ. Δείτε τη λίστα του Forbes. Ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι αυτή τη στιγμή; Είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι Λατινοαμερικάνοι τσάροι της ιδιωτικοποίησης. Είναι οι άνθρωποι που έκλεισαν εξαιρετικά επικερδείς συμφωνίες εν μέσω οικονομικής κρίσης και χάους, ενώ η τιμή των υπηρε­σιών έφτασε στα ύψη και σε πολλές περιπτώσεις η ποιότητα των υπηρεσιών είναι φριχτή – με το καλύτερο παράδειγμα να είναι η Αργεντινή. Το μόνο που μπορούν να δοκιμάσουν αυτές οι χώρες για να συνέλθουν είναι να επανακτήσουν κάποια από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Αλλά αυτό, φυσικά, είναι παράνομο με τους όρους του παιχνιδιού που δέχτηκε η κυβέρνησή τους. 

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2012

Έφυγε ο Αλέξανδρος Σχινάς



Πηγή: Deutsche Welle

Η ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle13/02/2012 | 20:32
Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αλέξανδρος Σχινάς
Έχουν γραφεί και λεχθεί αρκετά για τον ρόλο της ελληνικής εκπομπής της Deutsche Welle τον καιρό της δικτατορίας, όταν εκατομμύρια Έλληνες κάθε βράδυ στις δέκα παρά είκοσι αναζητούσαν στη μπάντα των βραχέων τη «φωνή της ελευθερίας» από τη Γερμανία. Από τις πιο συναρπαστικές ραδιοφωνικές παρουσίες τότε ήταν ο Αλέξανδρος Σχινάς, όχι μόνο για την ανένδοτη αντιδικτατορική γραμμή των σχολίων του, αλλά και για το πάθος και τη θέρμη του ύφους του. Πολέμησε με τον τρόπο αυτό όχι απλά τη χούντα, αλλά συνολικότερα την πολιτική και πνευματική καθυστέρηση και υπανάπτυξη στην Ελλάδα. 

Ο Αλέξανδρος Σχινάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924 και, όπως αρεσκόταν να αναφέρει ο ίδιος στα βιογραφικά του σημειώματα, τελείωσε το Βαρβάκειο, όχι όμως και τη Φυσικομαθηματική Σχολή, στην οποία σπούδασε για λίγο χημεία. Η ανέμελη νιότη στην Κηφισιά επρόκειτο να τελειώσει απότομα με την επώδυνη στρατιωτική θητεία την εποχή του εμφυλίου. Στη συνέχεια περιηγήθηκε τη Δυτική Ευρώπη για να καταλήξει στη Γερμανία το 1959. Υπήρξε ανταποκριτής της ΕΙΡ ήδη από το 1963 και μετά την επταετία συνεργάτης της ΕΡΤ από το 1974. 

Ως συγγραφέας ο Αλέξανδρος Σχινάς υπήρξε ολιγογράφος και καίριος. Το βιβλίο του «Αναφορά περιπτώσεων» που κυκλοφόρησε το 1966 υπήρξε για την εποχή του πρωτοποριακό και ασκώντας μεγάλη επίδραση στους ομοτέχνους του συνέβαλε στην ανανέωση του νεοελληνικού αφηγηματικού λόγου. Ο Αλέξανδρος Σχινάς κυριολεκτικά δεν είχε άλλο στο νου του πέρα από την ελευθερία και τη γλώσσα. Το αίτημα μιας εκσυγχρονισμένης παιδείας τον απασχόλησε επί πολλά χρόνια μετά τη μεταπολίτευση και καρπός αυτής της ενασχόλησης υπήρξε η σειρά εκπομπών του από τη DW που κυκλοφόρησε το 1977 με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Για την υπεράσπισι της ελληνικής εγκεφαλοκρηπίδας». 

Ήδη πριν από το βαρύ εγκεφαλικό που υπέστη στις αρχές του 2011 ο Αλέξανδρος Σχινάς είχε αποσυρθεί στο Έσσεν, πλήρης ημερών πλέον και αφουγκραζόμενος το αναπόφευκτο. Ένιωθε πως το μεγάλο όνειρο της ζωής του να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη και πραγματικά προοδευμένη δημοκρατία δεν είχε γίνει πραγματικότητα. Ήταν αργά πια για άλλες εκπομπές, για νέες μάχες. Κι έτσι μας άφησε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. 

Εν αγάπη και τιμή 
Η ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle 
http://www.skai.gr/news/greece/article/194530/efuge-o-alexandros-shinas/?utm_source=rss_news_greece&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss

Κυριακή, Φεβρουαρίου 12, 2012

Μαξ Κάιζερ: Το οικονομικό ολοκαύτωμα πλησιάζει καθώς η Γερμανία εισβάλλει στην Ελλάδα


 Μαξ Κάιζερ: Το οικονομικό ολοκαύτωμα πλησιάζει καθώς η Γερμανία εισβάλλει στην Ελλάδα
Από το δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι RT News και την προσωπική ιστοσελίδα του Max Keiser
Ο γνωστός και αγαπητός στους Έλληνες οικονομικός αναλυτής Max Keiser εμφανίστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δορυφορικού τηλεοπτικού σταθμού Russia Today, όπου απάντησε σε κάποια ερωτήματα που αφορούν στις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.
«Το απίστευτα δυσανάλογο χρέος της Ελλάδας έχει, στην πραγματικότητα, συσσωρευτεί σε διάφορες τράπεζες ανά τον κόσμο και φορτώθηκε στον ισολογισμό της Ελλάδας», δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής, και περιέγραψε στην κατάσταση ως «οικονομικό ολοκαύτωμα».
«Το χρέος στην Ελλάδα δεν προέρχεται από την Ελλάδα», είπε ο Keiser. «Προέρχεται από αυτές τις άλλες χώρες, που έχουν χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως χωματερή τοξικού χρέους. Και τώρα η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί να αποπληρώσει αυτό το τοξικό χρέος ο ελληνικός λαός. Αλλά εξυπακούεται ότι οι Έλληνες δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν αυτό το χρέος. Επομένως, σύντομα θα γίνουμε όλοι μάρτυρες ενός οικονομικού ολοκαυτώματος».

Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί τις επόμενες ώρες ψηφοφορία για ένα νέο Μνημόνιο, του οποίου την επικύρωση απαιτούν οι δανειστές, προτού χορηγήσουν στη χώρα ένα νέο δάνειο, ύψους 130 δισ. ευρώ. Το νέο Μνημόνιο προβλέπει περαιτέρω περικοπές και μια συμφωνία με τους ιδιώτες κατόχους του ελληνικούς χρέους.
Κατά τη γνώμη του Max Keiser: «Το όλο εγχείρημα του ευρώ ήταν ιδέα της Γερμανίας. Ήταν ένα εγχείρημα ύπουλο, που αποσκοπούσε στο να γίνει δυνατή η επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Τώρα που η Γερμανία επανενώθηκε, τριγυρνάει σαν το πεινασμένο θηρίο στην Ευρώπη και λεηλατεί τη δημόσια περιουσία χωρών όπως η Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι σήμερα αυτό που ήταν κάποτε οι Εβραίοι της Ευρώπης. Βρισκόμαστε εν μέσω ενός οικονομικού ολοκαυτώματος που οργάνωσε η Γερμανία».
Ο παρουσιαστής του δελτίου έθεσε ένα ενδιαφέρον ερώτημα στον Keiser, που αφορά στα πιθανά κίνητρα που βρίσκονται πίσω από τη χορήγηση δανείων με τρομακτικά υψηλό επιτόκιο στην Ελλάδα από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους «ευρωκράτες» των Βρυξελλών, και παρομοίωσε αυτό που γίνεται εις βάρος της Ελλάδας σαν μια θηλειά γύρω από το λαιμό της που δένεται όλο και πιο σφιχτά.
Στο ερώτημα αυτό, ο Max Keiser, απάντησε: «Τα τελευταία δέκα χρόνια, από το ξεκίνημα αυτής της νομισματικής ένωσης, όλοι οι προαναφερθέντες ταΐζουν τους Έλληνες τοξικό χρέος με το ζόρι. Όλοι γνωρίζουμε τον ρόλο της Goldman Sachs σε αυτή την υπόθεση, και πώς η τράπεζα αυτή, με το τεράστιο τοξικό χρέος που είχε, φρόντισε ώστε η Ελλάδα να συμεριληληφθεί στη ζώνη του ευρώ. Ήταν όλα προσχεδιασμένα. Η Γερμανία γνώριζε πολύ καλά ότι μια μέρα το οικοδόμημα του ευρώ θα κατέρρεε και όλο αυτό το διάστημα ανυπομονούσε να γίνει η έκρηξη για να τρέξει και να μαζέψει τα πολύτιμα λάφυρα. Η Γερμανία αυτή τη στιγμή έχει εισβάλει στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να εισβάλει και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Έχουμε να κάνουμε με ένα 4ο Ράιχ. Η Γερμανία έχει όλα τα χαρτιά της τράπουλας στα χέρια της και παίζει την παρτίδα πανέξυπνα».
Όσον αφορά το νέο Μνημόνιο που προτάθηκε στην Ελλάδα, ο Max Keiser δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανάπτυξη με αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται. «Μέσω αυτού του νέου γύρου μέτρων λιτότητας», υπογράμμισε ο αναλυτής, «η Ελλάδα οδηγείται δέσμια σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία τραίνου προς την «τελική λύση». Το ΔΝΤ θα έχει από πριν αγοράσει όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές και τα βαγόνια που θα οδηγήσουν τους Έλληνες προς την «τελική λύση».
«Εάν η συμφωνία επιτευχθεί, οι ιδιώτες κάτοχοι του ελληνικού χρέους αναμένεται να έχουν περίπου 70 % μείωση στην αξία των επενδύσεών τους», εξήγησε ο αναλυτής. «Ωστόσο, αυτοί οι ιδιώτες επενδυτές, στων οποίων το χρέος πρόκειται να τους γίνει «κούρεμα», έχουν ήδη ασφαλίσει πλήρως αυτό το χρέος στην αγορά των CDS και, ακόμα και αν ο κόσμος γυρίσει ανάποδα, αυτοί θα έχουν εξασφαλισμένο το κέρδος τους», τόνισε ο Keiser.
«Δεν υπάρχει κανένα ρίσκο γι’ αυτούς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αυτή τη μέγγενη. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλο το τοξικό χρέος που έχει συσσωρευθεί στους ισολογισμούς των τραπεζών στη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, έχει φορτωθεί στον ισολογισμό της Ελλάδας. Και τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει την απαίτηση να πληρώσει ο ελληνικός λαός για όλο αυτό το τοξικό χρέος. Το χρέος της Ελλάδας δεν δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, αλλά σε αυτές τις άλλες χώρες. Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε σαν χωματερή του παγκόσμιου τοξικού χρέους».
Σε ερώτηση γύρω από αν θα τεθούν νέοι όροι στην Ελλάδα στο προσεχές μέλλον, ο Κeiser υπενθύμισε: «Την ελληνική κυβέρνηση την έχουν διορίσει οι τραπεζίτες. Και η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση εκπαιδεύτηκε στη Σχολή του Σικάγου, εκεί ακριβώς που εκπαιδεύτηκε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde. Πάει καιρός που οι Έλληνες στερούνται πολιτικής αντιπροσώπευσης. Αυτό που οφείλουν να κάνουν αυτή τη στιγμή είναι να επαναστατήσουν και να αντικαταστήσουν αυτή την κυβέρνηση, ώστε να αποκτήσουν αυτοδιάθεση και να επανακτήσουν την εθνική τους κυριαρχία».
Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το αν θα πρέπει να πιστέψουμε στις θεωρίες συνομωσίας για τους Rothschilds, o Max Keiser εξήγησε: «Δεν έχει σημασία το αν θα τις πιστέψουμε, αλλά το αν θα συνειδητοποιήσουμε πως η ύπαρξη αυτών των τραπεζών είναι συνώνυμη με την απόλυτη ανομία. Το είδαμε αυτό στην πράξη όταν στην MF Global των ΗΠΑ, ένα δισεκατομ μύριο δολάρια που ανήκαν σε απλούς καταθέτες έκαναν φτερά. Και δεν έγινε ούτε μια εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση! Δεν υπάρχουν νόμοι. Οι κυνηγετικοί νόμοι καταργήθηκαν και έχουν όλοι αρπάξει μια καραμπίνα και λεηλατούν. Η Γερμανία το ξέρει αυτό καλά και το απολαμβάνει. Στα χέρια της θα καταλήξει σε λίγο όλη η δημόσια περιουσία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας».


Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2012

"Τσουνάμι" ομίχλης στην Florida


Με την πρώτη ματιά, φαίνεται σαν ένα τσουνάμι που είναι έτοιμο να χτυπήσει την ακτογραμμή της Florida. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που είναι εντελώς ακίνδυνο για τους κατοίκους του Panama City.
Αυτές τις φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα τράβηξε ο πιλότος ελικοπτέρου, JR Hott. Στις εν λόγω εικόνες απεικονίζεται ομίχλη σε χαμηλό υψόμετρο να περνά από πάνω και ανάμεσα από τα κτίρια της ακτής.
Πριν η ομίχλη εμποδίσει τη προσγείωση του ελικοπτέρου ο Hott κατάφερε να τραβήξει τα σύννεφα ομίχλης σε αυτούς τους περίεργους σχηματισμούς.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Greg Forbes, από το weather.com, πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι αποτέλεσμα πολύ μικρών υδροσταγονιδίων τα οποία προέρχονται από την συμπύκνωση των υδρατμών ατμόσφαιρας. Αυτά τα σύννεφα σχηματίζονται σε χαμηλό υψόμετρο και διαλύονται καθώς ο αέρας ψύχεται με το υψόμετρο». Παράλληλα εξήγησε ότι αυτοί οι σχηματισμοί δημιουργούνται εξαιτίας των ανέμων από το νότο προς τα βόρεια.

 «Τσουνάμι» ομίχλης στην ακτογραμμή της Florida 

 «Τσουνάμι» ομίχλης στην ακτογραμμή της Florida 

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ