Τρίτη, Μαΐου 29, 2012

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης 29 / 5 / 1453


 

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαϊου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετήςΒυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.
Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα, μετά την επανάκτησή της το 1261, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από την Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Η κατάληψη της Καλλίπολης το 1354 από τους Οθωμανούς, η οποία έφερε ορδές φανατικών μουσουλμάνων πολεμιστών στην Ευρώπη, σταδιακά κύκλωσε εδαφικά το Βυζάντιο, το οποίο έγινε το 1373 φόρου υποτελής στον Οθωμανό σουλτάνο. Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα και της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα. Το γεγονός της πτώσης της «θεοφυλάκτου Πόλεως», άφησε βαθιά ίχνη στις πηγές της εποχής.
Απόρροια της Άλωσης ήταν η συνέχιση της εδαφικής προώθησης των Τούρκων. Κατά τα τέλη του 17ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειό της, απειλώντας την Βιέννη. Πολλές φορές η Άλωση της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιείται από τους ιστορικούς ως γεγονός που σηματοδοτεί το τέλους του Μεσαίωνα και την έναρξη της Αναγέννησης. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών συμφωνούν στο ότι η μαζική μετακίνηση πολλών Ελλήνων από την Κωνσταντινούπουλη στην Ιταλία λόγω της Άλωσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του περιεχομένου και της φιλοσοφίας που ακολούθησαν τα πρόσωπα της Αναγέννησης.

Κυριακή, Μαΐου 27, 2012

Πως να ΖΕΙΣ τη ΖΩΗ :-)






Άλλο ένα video που έφθασε με email. Μετά από αυτό θα σκεφτούμε όλοι μας πολύ πολύ καλά πριν ξεστομίσουμε το γνωστό ανυπέρβλητο  ..... ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ .... 

Ένα εκατοστό του δευτερολέπτου ...




Ένα εκατοστό του δευτερόλέπτου -
οπου πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή του να διαλέξει καθένας από μας....
να ενεργήσει με τη με τη ψυχή του ή με το μυαλό του και τη λογική .....
να βοηθήσει τον άλλο ή να κάνει τη δουλειά του καλά .....
και αν διαλέξει το μυαλό ....
η ψυχή του εκδικείται....
με τις τύψεις ....
Για αυτό είμαστε άνθρωποι....
Συγκλονιστικό video - must see !!!
Όταν ο κινηματογράφος έχει κέφια ...



Μου ήρθε με email νομίζω ότι αξίζει να το δείτε......

Κυριακή, Μαΐου 20, 2012

Σαν Σήμερα....


  
1825:
Η μάχη στο Μανιάκι η οποία κατέληξε σε ήττα των Ελλήνων και νίκη των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ.Ο στρατός του Ιμπραήμ δεν ήταν ο συνήθης στρατός των Τούρκων αλλά αποτελείτο από περίπου 6.000 Αιγυπτίους. Διέθετε πολλά κανόνια, Μηχανικό, πειθαρχημένο Ιππικό και προπαντός πολλούς Ευρωπαίους Αξιωματικούς με εμπειρία στον πόλεμο. Η μάχη ήταν άνιση και πολλοί από τους εναπομείναντες Έλληνες μαχητές, εγκατέλειπαν τα ταμπούρια τους μέχρι και την τελευταία στιγμή, άλλοι κρυφά και άλλοι φανερά, προτιμώντας αντί του βέβαιου θανάτου, να ζήσουν και να πολεμήσουν τον Ιμπραήμ κάπου αλλού. Στη μάχη αυτή σκοτώνεται ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Γρηγόριος Δίκαιος ή Παπαφλέσσας.


1941:
Ξεκινά η κατάληψη της Κρήτης από αέρος, από τους Γερμανούς, κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο,γνωστή ως μάχη της Κρήτης. Στους Γερμανούς εισβολείς εκτός από τις Ελληνικές και συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις (βρετανοί, Νεοζηλανδοί, Αυστραλοί) αντιστάθηκαν με ότι μέσο διέθεταν οι κάτοικοι της Κρήτης. Αυτή η αντίσταση των κατοίκων είναι από μόνη της ξεχωριστή για τα στρατιωτικά δεδομένα.

Πηγή: www.sansimera.gr/

Θραύση κάνει ο ιερέας με τα μπαλόνια



Το γύρο του facebook κάνει μια φωτογραφία που έχει τραβήξει ο Kgew Ben και δείχνει ένα ιερέα, που κρατά στο χέρι πολλά κόκκινα μπαλόνια. Για τους εκτός Πατρών είναι ένα ιδιαίτερο θέαμα, ένας ιερωμένος να κρατά μπαλόνια στο χέρι του. Σε όσους τον γνωρίζουν, όμως, και είναι πάρα πολλοί στην Πάτρα, και όχι μόνον οι ενορίτες του Παντοκράτορα, δεν προκαλεί καμία ιδιαίτερη εντύπωση, παρά μόνον θαυμασμό γιατί είναι ευρηματικός και προσπαθεί με κάθε τρόπο να μιλήσει για το έργο της τοπικής Εκκλησίας.
 
Όπως αναφέρει το thebest.gr, ο παπα-Γιάννης Σταυρόπουλος εδώ και πολλά χρόνια αθόρυβα επιτελεί ένα σημαντικότατο φιλανθρωπικό έργο με την συλλογή τροφίμων, ενδυμάτων και χρημάτων που χρησιμοποιούνται για την αγορά φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης, πληρωμής των ενοικίων, της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΠ συμπολιτών που δεν έχουν χρήματα να ανταποκριθούν.
 
Στόχος του είναι να φροντίζει όχι μόνον για εκείνους που φθάνουν ως την εκκλησία, ζητώντας βοήθεια, όσο κυρίως εκείνους που η αξιοπρέπειά τους και η προηγούμενη κατάστασή τους δεν τους αφήνουν να απλώσουν το χέρι.
 
Ο παπα-Γιάννης, βοηθούμενος από ένα δίκτυο συνεργατών, κατορθώνει να φθάνει στα σπίτια αυτών των ανθρώπων και να στέκεται πραγματικά ο καλός φίλος και προστάτης. Και η δράση του δεν περιορίζεται στην ενορία του Παντοκράτορα, όπου διακονεί, αλλά επεκτείνεται σε πολλά σημεία της πόλης φθάνοντας ως τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, αφού πολλοί είναι οι κρατούμενοι που έχουν δεχθεί τη συμπαράσταση και την φροντίδα του.
 
Στον εξαιρετικό αυτό ιερέα ανέθεσε πριν μερικά χρόνια ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος την ευθύνη για την κεντρική αιμοδοσία της Μητροπόλεως.
 
Δύο φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο, ο παπα-Γιάννης, φορώντας τη λευκή μπλούζα της αιμοδοσίας μοιράζει φυλλάδια στους διερχόμενους και τους καλεί να δώσουν αίμα, εξηγώντας τους πόσο σημαντικό είναι να αιμοδοτείς, αφού το αίμα είναι μοναδικό και δεν μπορεί να παραχθεί στο εργαστήριο.
 
Φέτος, σκέφθηκε να στείλει το μήνυμα της αιμοδοσίας και πέρα από τα όρια της πλατείας Γεωργίου. Ετσι, αγόρασε κόκκινα μπαλόνια -που να μοιάζουν με μια σταγόνα αίμα- έγραψε πάνω «Δώσε Αίμα Ιερά Μητρόπολη Πατρών» και τα μοιράζει στα παιδάκια που περνάνε από την πλατεία, κάθε πρωί.
 
«Αυτό που θέλουμε είναι τα παιδιά να γίνουν κήρυκες της ιδέας της αιμοδοσίας, και σε περιοχές έξω από την πλατεία. Θέλουμε όλη η πόλη να μάθει για αυτή την ξεχωριστή δραστηριότητα της Μητροπόλεως Πατρών. Παράλληλα, κάνουμε ένα δώρο στα παιδιά, ελληνόπουλα και μη, γιατί, παρά την εξέλιξη, ένα μπαλόνι συναρπάζει πάντα ένα παιδί. Τα κοιτάμε να φεύγουν ευτυχισμένα, κρατώντας το μπαλόνι τους στα χέρια, και χαιρόμαστε και εμείς» τόνισε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πατήρ Γιάννης Σταυρόπουλος, που μέχρι το Σάββατο θα βρίσκεται στην πλατεία Γεωργίου.

Δευτέρα, Μαΐου 14, 2012

Κατάληψη στις λίστες των μπεστσέλερ κάνει ένα «πορνό για μαμάδες»


Η Ε.Λ.Τζέιμς

Η Ε.Λ.Τζέιμς   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Νέα Υόρκη
Αναπάντεχη επιτυχία είχε η ερωτική τριλογία μίας άγνωστης ως τώρα Βρετανής συγγραφέως και μέχρι πρότινος τηλεοπτικής παραγωγού, της Ε.Λ.Τζέιμς, η οποία θέλησε να γράψει χωρίς να έχει φοβερές φιλοδοξίες μία περισσότερο πικάντικη εκδοχή του Twilight και βλέπει πλέον το έργο της στην πρώτη θέση των κυκλοφοριών αλλά και στη λίστα των λογοκριμένων από βιβλιοθήκες.

Το βιβλίο της, οι «Πενήντα αποχρώσεις του γκρίζου» («Fifty shades of grey»), διηγείται την ιστορία μίας φοιτήτριας και ενός πάμπλουτου και μυστηριώδη επιχειρηματία.

Η σχέση τους μετατρέπεται σε ερωτική και παίρνει έναν έντονα σαδομαζοχιστικό χαρακτήρα. Οι δύο πρωταγωνιστές όμως, η Αναστάσια και ο Κρίστιαν, δεν μπορούν να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο όμως το παρελθόν καταδιώκει και τους δύο.

Η Τζέιμς έγραψε το βιβλίο σαν fan fiction, δηλαδή σαν μία παραλλαγή που την γράφουν οι φαν μίας σειράς, και το κυκλοφόρησε η ίδια σε ηλεκτρονική μορφή έξω από το εκδοτικό κύκλωμα

Προς έκπληξή της άρχισε να πουλά και να ακούγεται στις ΗΠΑ. Σύντομα κυκλοφόρησε και σε έντυπη έκδοση και ανέβηκε πλέον στην πρώτη θέση του καταλόγου των New York Times στα μυθοπλαστικά έργα για ενηλίκους. Την δεύτερη και τρίτη θέση έχουν πλέον οι δύο συνέχειες που έγραψε η ίδια.

Οι εκδότες, από την πλευρά τους, έσπευσαν να αγκαλιάσουν την αγορά των ερωτογραφημάτων που ανοίγεται μετά την επιτυχία της Τζέιμς. Συζητιέται πλέον και η μεταφορά στο Χόλιγουντ· η ηθοποιός που θα ενσαρκώσει την πρωταγωνίστρια αναζητάται….

Mommy porn


Οι «Πενήντα αποχρώσεις του γκρίζου» γράφει η Liberation είναι ένα πορνό για μαμάδες, από αυτά που αρέσουν στις Αμερικανίδες. Είναι βιβλίο που είναι συγκινητικό και ρομαντικό, έχει και αίσθημα αλλά και έντονο σεξ. Το ότι πουλιέται σαν ebook διευκολύνει γιατί μπορεί να διαδοθεί ανώνυμα και «να το διαβάσουν και να έχουν φαντασιώσεις οι μαμάδες στο σαλόνι την ώρα που η οικογένεια είναι δίπλα ανυποψίαστη».

Η Τζέιμς απορρίπτει την ταμπέλα του πορνό για μαμάδες και λέει ότι απλά γίνεται φασαρία χωρίς λόγο. «Κατά βάση είναι μία ερωτική ιστορία με λίγο βίτσιο», λέει και προσθέτει «είναι ωραίο για τις γυναίκες να αφήνονται με την ιστορία»

Πάντως η επιτυχία δεν ήρθε χωρίς προβλήματα.

Το καυτό περιεχόμενο του βιβλίου οδήγησε 17 βιβλιοθήκες στη Φλόριντα, μία αρκετά συντηρητική πολιτεία, να αποσύρουν τα αντίτυπα από τα ράφια. Στην κομητεία Μπρέβαρ οι βιβλιοθήκες το απέσυραν προληπτικά χωρίς να έχει υπάρξει καταγγελία.

Όσο για τα παιδιά της η ίδια είπε ότι δεν θα ήθελε οι δύο έφηβοι γιοι της να διαβάσουν τα βιβλία της: «ούτε αυτοί θα θέλαμε· υπάρχει ένας συγκεκριμένος δεσμός μητέρας-γιου και δεν θέλω να σπάσει με οποιοδήποτε τρόπο».

Τρίτη, Μαΐου 01, 2012

Ο Γιάννης Ρίτσος Μονεμβασιά 1 Μαΐου 1909

Ὅταν σφίγγουν τὸ χέρι, ὁ ἥλιος εἶναι βέβαιος γιὰ τὸν κόσμο
ὅταν χαμογελᾶνε, ἕνα μικρὸ χελιδόνι φεύγει μὲς ἀπ᾿ τ᾿ ἄγρια γένεια τους
ὅταν κοιμοῦνται, δώδεκα ἄστρα πέφτουν ἀπ᾿ τὶς ἄδειες τσέπες τους
ὅταν σκοτώνονται, ἡ ζωὴ τραβάει τὴν ἀνηφόρα μὲ σημαῖες καὶ μὲ ταμποῦρλα.

Ο Γιάννης Ρίτσος (Μονεμβασιά 1 Μαΐου 1909 - Αθήνα 11 Νοεμβρίου 1990) ήταν Έλληνας ποιητής. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν το έργο του.

Το 1921 άρχισε να συνεργάζεται με τη «Διάπλαση των Παίδων». Συνεισέφερε επίσης ποιήματα στο φιλολογικό παράρτημα της «Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας» του Πυρσού. Το 1934 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Τρακτέρ», ενώ ξεκίνησε να δημοσιεύει στο «Ριζοσπάστη» τη στήλη «Γράμματα για το Μέτωπο». Την ιδια χρονιά γίνεται μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του. Το 1935 κυκλοφορούν οι «Πυραμίδες», το 1936 ο «Επιτάφιος» και το 1937 «Το τραγούδι της αδελφής μου». Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ κατά το χρονικό διάστημα 1948-1952 εξορίστηκε σε διάφορα νησιά. Συγκεκριμένα συλλαμβάνεται τον Ιούλιο του 1948 και εξορίζεται στη Λήμνο, κατόπιν στη Μακρόνησο (Μάης 1949) και το 1950 στον Άι Στράτη. Μετά την απελευθέρωσή του τον Αύγουστο του 1952 έρχεται στην Αθήνα και προσχωρεί στην ΕΔΑ. Το 1954 παντρεύεται με την παιδίατρο Γαρυφαλιά (Φαλίτσα) Γεωργιάδη κι ένα χρόνο αργότερα γεννιέται η -μοναδική- κόρη τους Ελευθερία (Έρη). Το 1956, τον ίδιο χρόνο δηλαδή, τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
Το 1968 προτάθηκε για το βραβείο Νομπέλ. Το 1975 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1977 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης του Λένιν.



Δείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες:  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%A1%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%82

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ