Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



• ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΤΟΛΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

• ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ώρες 18:00 – 19:30, σας προσκαλούμε στην εκδήλωση προς τιμήν του διακεκριμένου ποιητή και πεζογράφου της Θεσσαλονίκης, Τόλη Νικηφόρου, καθώς και στην απονομή των βραβείων δημιουργικής γραφής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας 2011 των Σχολείων μας.
Αίθουσα εκδηλώσεων δημοτικού κτιρίου «Παύλος Μελάς»
(συμβολή οδών Μακεδονικού Αγώνα & Καραϊσκάκη)

Στο πρώτο μέρος τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον δημιουργό από κοντά, να του υποβάλλουν ερωτήματα και να συνομιλήσουν μαζί του. Θα αναγνωστούν ποιήματά του, ενώ θα παρουσιαστούν εικαστικές εργασίες των παιδιών πάνω σε έργα του ποιητή.

Στο δεύτερο μέρος θα δοθούν τα βραβεία δημιουργικής γραφής και φωτογραφίας που έχουν θεσπίσει τα σχολεία Καραογλάνη, από διακεκριμένους λογοτέχνες και φωτογράφους της πόλης μας. Ακόμη, θα αναγνωστούν τα βραβευμένα έργα και θα δοθούν έπαινοι συμμετοχής σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Επίσης, θα ανακοινωθεί το θέμα του φετινού διαγωνισμού, καθώς και τα βραβεία. 

Στην εκδήλωση θα κληρωθούν δώρα για μικρούς και μεγάλους!

Θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε, εσείς κι οι φίλοι σας.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝΗ
___________________________________________________________________
Πληροφορίες: τηλ. 2310 697001 – www.karaoglani.gr 

Έχασε τη μάχη ο διάσημος σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος μετά από τροχαίο


 Ένας από τους πιο βραβευμένους Έλληνες σκηνοθέτες. 

Με βραβεία από όλα τα μεγάλα Φεστιβάλ Ταινιών.

- Μηχανή που οδηγούσε ειδικός φρουρός τον παρέσυρε σε περιφερειακό δρόμο στη Δραπετσώνα


- Είχε βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα σε όλο του το σώμα
- Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου έπαθε δύο ανακοπές

Τραγικό τέλος είχε ο μεγάλος έλληνας σκηνοθέτης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος το απόγευμα της Τρίτης είχε ένα τροχαίο ατύχημα σε περιφερειακό δρόμο της Δραπετσώνας, όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα ταινίας του.

Εκεί, μία μηχανή που οδηγούσε ειδικός φρουρός εκτός υπηρεσίας τον παρέσυρε υπό άγνωστες ακόμα συνθήκες, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρότατα και να μεταφερθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τον κρατήσουν στη ζωή, αλλά είχε βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κατάγματα σε όλο του το σώμα και εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος έπαθε δύο ανακοπές και τελικά και εξαιτίας της εσωτερικής αιμορραγίας δεν τα κατάφερε και έσβησε, πνίγοντας στο πένθος όχι μόνο την οικογένειά του αλλά και έναν ολόκληρο λαό, που ένιωθε υπερήφανος για το τέκνο του.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1935. Εγκατέλειψε στο πτυχίο σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών για το ενδιαφέρον του για τον κινηματογράφο. Το 1961 ξεκινάει σπουδές στη Σορβόνη, το 1962 δίνει εξετάσεις και γίνεται δεκτός στην περίφημη γαλλική σχολή κινηματογράφου, IDHEC.

Στην Ελλάδα όπου επιστρέφει μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1964 δουλεύει ως κριτικός κινηματογράφου στην "Δημοκρατική αλλαγή". Εκεί γνωρίζεται με το Βασίλη Ραφαηλίδη, με τον οποίο το 1969 θα εκδώσουν το περιοδικό "Σύγχρονος κινηματογράφος" μια έκδοση που την αγκαλιάζουν και τη βοηθούν πολλοί νέοι σκηνοθέτες. Ανάμεσα τους ο Παντελής Βούλγαρης και ο Λάκης Παπαστάθης.

 Η καριέρα του ως σκηνοθέτης, ξεκινάει με μια ταινία που γυρίζει στην Θεσσαλονίκη, για το νεανικό συγκρότημα Φόρμινξ του Βαγγέλη Παπαθανασίου, που όμως δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Ολοκληρώνει όμως την "Εκπομπή", την πρώτη του ταινία μικρού μήκους το 1968, που προκαλεί αίσθηση στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και παίρνει το βραβείο των κριτικών. Η "Αναπαράσταση", η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους το 1970, βραβεύεται στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Το 1972 γυρνάει τις "Μέρες του 36" Tο 1974-75 τον "Θίασο" την πιο πολυβραβευμένη του ταινία και αυτή που του χαρίζει διεθνή αναγνώριση. Δεν είναι λίγοι οι κριτικοί και οι ιστορικοί του κινηματογράφου, που την περιλαμβάνουν στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Μετά από τον Θίασο ανοίγεται ο δρόμος για διεθνείς συμπαραγωγές και η πορεία των ταινιών του είναι λαμπρή και στα διεθνή φεστιβάλ άλλα και στις κινηματογραφικές αίθουσες, αφού αγαπιούνται από κοινό και κριτικούς. 

Βραβεία:


- Η Εκπομπή, βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1968
- Αναπαράσταση, Α' βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1970, βραβείο Ζωρζ Σαντούλ (Γαλλία, 1971), καλύτερης ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ Hyères (1971), ειδική μνεία της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (1971)
- Μέρες του `36, Βραβείο σκηνοθεσίας και φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1972, βραβείο της FIPRESCI στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (1972)
- Ο Θίασος, Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α' αντρικού και Α' γυναικείου ρόλου, Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1975, καλύτερη ταινία της δεκαετίας 1970-1980 από την Ένωση Κριτικών της Ιταλίας
- Οι Κυνηγοί, Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο (1977), βραβείο της Ένωσης Τούρκων κριτικών (1977), επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών
- Ο Μεγαλέξανδρος έλαβε το Χρυσό Λιοντάρι το 1980 στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας.
- Ταξίδι στα Κύθηρα, βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών (1984), κρατικά βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου, α΄ ανδρικού ρόλου, α' γυναικείου ρόλου,σκηνογραφίας, βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Ρίο ντε Τζανέϊρο (1984),
- Τοπίο στην Ομίχλη έλαβε (μοιράστηκε) το Αργυρό Λιοντάρι Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, βραβείο Φελίξ καλύτερης Ευρωπαϊκής ταινίας (1988).
- Το Βλέμμα του Οδυσσέα έλαβε το Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, βραβείο της FIPRESCI (1995). Επίσης, οι κριτικοί του περιοδικού Time το ψήφισαν στις 100 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.
- Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών (1998).
- Τριλογία - Το Λιβάδι που Δακρύζει κέρδισε βραβείο της FIPRESCI (2004).
- Xρυσό μετάλλιο του ιδρύματος Circulo de Bellas Artes (Mαδρίτη, 2008) για το σύνολο του έργου του.

Σάββατο, Ιανουαρίου 14, 2012

Αόρατες Παρουσίες



Το βραδάκι της Τετάρτης 11 Ιανουρίου του σωτήριου; έτους 2012 πριν σβήσουν και τα τελευταία ξεχασμένα λαμπιόνια των Χριστουγέννων βρέθηκα σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση στον πολυχώρο του δήμου Καλαμαρίας Remezzo. Οικοδεσπότες, δεκαοκτώ άνθρωποι, μια ετερόκλητη παρέα που τους ένωσε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής και η αγάπη τους για το βιβλίο. Μετά το τέλος του σεμιναρίου έφτιαξαν μια λέσχη ανάγνωσης και γεννηθήτω οι Μποέμιανς. Όπως όλες οι μεγάλες αγάπες που έχουν αίσιο τέλος η συνέχεια είχε μια γέννηση. Το βιβλίο "Αόρατες Παρουσίες" με δεκαοκτώ ιστορίες των ανθρώπων της λέσχης και ένα καινούργιο ταξίδι στον κόσμο της ανάγνωσης έβαλε πλώρη. Η παρουσίαση ήταν πρωτότυπη και οργανωμένη με πολύ μεράκι και από προσέλευση κοινού; Θύμιζε το πλήθος πολιτικής συγκέντρωσης την δεκαετία του 80. Πιστεύω ότι όχι μόνο δεν υστερούσε από κάποια άκρως επαγγελματική παρουσίαση μεγάλου εκδοτικού οίκου αλλά θα έλεγα ότι οι επαγγελματίες θα έβλεπαν πως το μεράκι και η αγάπη κάνουν θαύματα. Για του λόγου το αληθές μόλις έχω υλικό θα επανέλθω με νέα ανάρτηση.  Χάρηκα που είδα εκεί και τον βραβευμένο λογοτέχνη της Θεσσαλονίκης Ισίδωρο Ζουργό - Βραβείο Αναγνωστών 2011 "Ανεμώλια" - να υποστηρίζει με την παρουσία του την προσπάθεια των νέων αυτών συγγραφέων. Κλείνοντας αυτήν την μικρή αναφορά μου στην εκδήλωση θα ήθελα να προτρέψω - κάτι που θα κάνω και εγώ - τους απανταχού βιβλιόφιλους να αναζητήσουν και να δώσουν μια ευκαιρία ανάγνωσης στις 18 αυτές ιστορίες μυστηρίου και στους συγγραφείς τους.   

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ