Τρίτη, Μαρτίου 23, 2010

Οι Έλληνες είναι καλύτεροι από εμάς


http://www.theinsider.gr



Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τη Γερμανία, καθώς και η τελευταία είναι εξαιρετικά χρεωμένη, σημειώνει ο αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας οικονομικής επιθεώρησης Wirtschaftswoche, Roland Tichy, στο κύριο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα στο Βερολίνο». Ταυτόχρονα παρατηρεί ότι η Ελλάδα τουλάχιστον εφαρμόζει ήδη από φέτος πρόγραμμα λιτότητας και δεν το αναβάλλει για το προσεχές έτος όπως η Γερμανία.

«Όντως οφείλουμε στους Έλληνες πολλά, όπως για παράδειγμα την ανακάλυψη της δημοκρατίας. Αν η Ελλάδα επέβαλε και εισέπραττε τέλος πνευματικών δικαιωμάτων σε κάθε εκλογή, τότε θα κάλυπτε πολύ γρήγορα τα χρέη της, πρότεινε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Hillary Clinton στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όταν την επισκέφθηκε στην Ουάσιγκτον», επισημαίνεται στο άρθρο και προστίθεται:



«Η Clinton κατονόμασε την ουσιαστική αποτυχία των Αθηνών: μας χάρισαν τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό, αντί να κατοχυρώσουν τα πνευματικά δικαιώματα της γνώσης τους».
Ο Roland Tichy τονίζει: «Παρ’ όλη την κριτική στις ελληνικές τσαπατσουλιές, είναι σαν να βρίσκεται η Ελλάδα και πάλι ένα βήμα πιο μπροστά από μας. Κι εμείς κρύβουμε με δεξιοτεχνία τα χρέη μας.

Είναι θρυλικό το Ταμείο Γερμανικής Ενοποίησης, στο οποίο κρύβονταν τα χρέη μας από την επανένωση.

Είναι θρασύς ο τρόπος, με τον οποίο η κυβέρνηση Schröder-Fischer κατέρριψε το όριο περί επιτρεπόμενου χρέους των αυστηρών κριτηρίων του Μάαστριχτ και, για να αποφύγει τα πρόστιμα, αποδυνάμωσε τις ρυθμίσεις του Μάαστριχτ.

Φτάνει πια! Εμείς οι υποδειγματικοί συμμαθητές της Αθήνας γνωρίζουμε επίσης ότι για κάποιο μυστήριο λόγο, τα χρέη μας τη Δευτέρα μετά τις εκλογές είναι πάντα υψηλότερα απ’ ότι την Παρασκευή πριν από τις εκλογές.

Δε μας είναι άγνωστη ούτε η τέχνη της δημιουργικής λογιστικής. [...] Αυτόν τον καιρό, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε μεμονωμένα κρατίδια όπως η Έσση και το Βρανδεμβούργο, προσλαμβάνονται και πάλι στο δημόσιο χιλιάδες υπάλληλοι. Αυτό στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία εισφορές και θα μας κοστίσει στο μέλλον 500.000 ευρώ σε συντάξεις για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Αυτά όμως δεν εμφανίζονται σε κανέναν προϋπολογισμό, καθώς αυτά τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν όταν η Γερμανία θα έχει ήδη πτωχεύσει λόγω προχωρημένης γήρανσης του πληθυσμού – έτσι μεταθέτει κανείς βάρη από το παρόν στο μακρινό μέλλον. [...]

Εύκολα καταλογίζουμε στους Έλληνες ότι, ενώ εμείς συνταξιοδοτούμαστε στα 67, σ’ αυτούς η συνταξιοδότηση ξεκινά δέκα χρόνια νωρίτερα. Ξεχνάμε όμως ότι η συνταξιοδότηση στα 67 δεν είναι ακόμη πραγματικότητα, αλλά πρόκειται να εφαρμοστεί – αν τελικά εφαρμοστεί, αυτό θα γίνει το νωρίτερο σε 12 χρόνια.

Προς το παρόν η ηλικία συνταξιοδότησης βρίσκεται στα 60 και για κάποιους δημοσίους υπαλλήλους μάλιστα βρίσκεται στα ελληνικά επίπεδα».

«Είμαστε ήδη τόσο υπερχρεωμένοι που θα έπρεπε να μελετήσουμε προσεκτικότερα την περίπτωση των Ελλήνων. Τι κάνει κανείς, όταν τον καταδιώκουν οι πιστωτές κι αυτός δεν έχει τίποτε να τους δώσει;

Η λυπηρή διαπίστωση αυτών των εβδομάδων είναι ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας τόσο δραματικής νέας χρέωσης των κρατών, που η πτώχευση Lehman τελεί μια μικρή προκαταρκτική άσκηση. Και ενώ οι Έλληνες τουλάχιστον προσπαθούν να εξοικονομήσουν πόρους, εμείς δεν έχουμε καν ξεκινήσει, αντίθετα το αναβάλλουμε για το προσεχές έτος.

Πριν λοιπόν εκτοξεύσουμε νέες κατηγορίες κατά των Αθηνών: Η τέχνη των Ελλήνων δεν παρουσιάζεται μόνο στο Νησί των Μουσείων στο Βερολίνο, αλλά εφαρμόζεται από καιρό στα κυβερνητικά επιτελεία», καταλήγει το άρθρο.

Μετάφραση-αναδημοσίευση: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ