Ετικέτες
Κυριακή, Απριλίου 11, 2010
ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ, ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΠΑΡΕΑ...
ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΒΑΤΑΛΗ
Λέσχες ανάγνωσης με παιδιά, λέσχες με αποκλειστικά μέλη γυναίκες, λέσχες για ανάγνωση αστυνομικών βιβλίων, λέσχες που έχουν στηθεί από βιβλιοπωλεία, αλλά και λέσχες που έχουν τη σφραγίδα των κινήσεων πολιτών ή πολιτιστικών κέντρων των δήμων. Οπως και να 'χει, τα ραντεβού των μελών «κρύβουν» πολλή κουβέντα (όχι κατ' ανάγκη και αποκλειστικά για το βιβλίο!), γερές δόσεις καφέ και όρεξη για επικοινωνία.
Η πιο παλιά
Κι αν το ΕΚΕΒΙ αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να πάρει την πρωτοβουλία να οργανώσει τις λέσχες ανάγνωσης ανά την Ελλάδα, αυτό δε σημαίνει ότι τέτοιες λέσχες ή, καλύτερα, παρέες δεν προϋπήρχαν. Η μακροβιότερη ίσως λέσχη ανάγνωσης στη Θεσσαλονίκη είναι η «Παρέα του βιβλίου - Μυθιστορία», που κλείνει φέτος 16 ολόκληρα χρόνια ζωής.
Τη λέσχη εμπνεύστηκε η Κατερίνα Πανταζίδου, πρώην ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου. «Ολα ξεκίνησαν από τη μεγάλη μου αγάπη για το βιβλίο, για την ανάγνωση. Αυτό με παρακίνησε, άλλωστε, να ανοίξω και το βιβλιοπωλείο, όπου αρχικά γίνονταν οι συναντήσεις μας. Σήμερα, είμαστε περίπου 15 άτομα, κυρίως γυναίκες, που συναντιόμαστε μία φορά το μήνα στα σπίτια μας. Κάθε φορά ορίζουμε ένα βιβλίο, το οποίο συζητάμε στην επόμενη συνάντησή μας», τονίζει μιλώντας στον «ΑτΚ» η κ. Πανταζίδου. Η ομάδα φροντίζει να επιλέγει από μια ποικιλία βιβλίων. «Αλλοτε διαβάζουμε ποίηση, άλλοτε θεατρικό, άλλοτε λογοτεχνία, άλλοτε δοκίμιο. Φροντίζουμε να υπάρχει εναλλαγή», προσθέτει.
Σε δημοτική βιβλιοθήκη
Μια μεγάλη παρέα συγκεντρώνεται κάθε 15 με 20 ημέρες, συνήθως τα βράδια της Κυριακής, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 187. Μια παρέα που τα τελευταία 3 χρόνια έχει κάνει στέκι της τη βιβλιοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης στην Ανω Τούμπα κι έχει μετατρέψει σε κοινό χόμπι μια συνήθεια μάλλον ατομική: την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.
«Ηταν Απρίλιος του 2007, όταν ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια, στην οποία μας παρακίνησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Σήμερα στις συναντήσεις μας μετέχουν περίπου 30 άτομα, εκ των οποίων τα 15 είναι μαζί μας από την πρώτη λέσχη», εξηγεί η υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης, Λένα Παπαθανασίου.
«Σήμερα, μετέχουν άτομα από όλη τη Θεσσαλονίκη, άτομα όλων των ηλικιών. Συνήθως, συναντιόμαστε κάθε 15 με 20 μέρες, μετά τις 8 το βράδυ της Κυριακής και συζητάμε πάνω σε ένα βιβλίο το οποίο έχουμε διαβάσει. Η λέσχη δεν είναι μία κλειστή ομάδα. Αντίθετα, όποιος θέλει μπορεί να μετάσχει», τονίζει η κ. Παπαθανασίου. Για περισσότερες πληροφορίες στο lesxianagnosis.blogspot.com και στο τηλ. 2310/950.370.
Σε δήμους
Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί και η λέσχη ανάγνωσης Φιλύρου, με 24 μέλη. «Στη συντριπτική μας πλειοψηφία είμαστε γυναίκες, ενώ ενεργά μέλη είναι και δύο άντρες. Συναντιόμαστε μία φορά το μήνα σε καφέ της περιοχής και συζητάμε με τις ώρες είτε για τα χαρακτηριστικά του βιβλίου είτε για τα συναισθήματα που μας προκάλεσε», τονίζει η φιλόλογος Χαρούλα Αποστολίδου. Ευκαιρία για συνάντηση και συναναστροφή είναι για περίπου 40 άτομα οι τρεις λέσχες ανάγνωσης που λειτουργούν και στο δήμο Θέρμης.
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=35615
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΣΤΥΛΙΑΝΑΣ ΓΚΑΛΙΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑΣ ΣΤΙΣ 8/11/2009 ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ "Όλα πάνε ρολόι (ή σχεδόν)". Η ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΟΝ "ΔΙΚΟ ΜΑΣ" ΠΟIΗΤΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΤΟΛΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου