Σάββατο, Δεκεμβρίου 17, 2011

Το προγραμμα ''ενα λιτρο φως”


12/12/2011 11:32:00 πμ  NEWS24plus




 
 Πρόκειται για το ηλιακό μπουκάλι, μια ιδέα απλή και αποτελεσματική!



Η ανακάλυψη των φοιτητών και του ιδρυτή Mac Diaz δίνει μία ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους στις Φιλιππίνες που ζουν στο ημίφως όπου το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο υψηλό και τα εισοδήματα τόσο χαμηλά που πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα στις φτωχές περιοχές, καταφεύγουν σε κεριά ή σε λάμπες κηροζίνης, με συνέπεια να κινδυνεύει συχνά η ασφάλειά τους.Το ίδρυμα MyShelter Foundation μοιράζει αυτή τη στιγμή χιλιάδες από αυτά τα μπουκάλια σε φτωχά νοικοκυριά στις Φιλιππίνες.
Την τοποθέτηση την κάνει ένας άνδρας, με το παρατσούκλι Solar Demi ( Ηλιακός Demi).  Κόβει ένα από τα μεταλλικά κομμάτια της στέγης και στη συνέχεια τοποθετεί στη μέση του ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού. Το γεμίζει με νερό και 2-3 κουταλιές χλωρίνη, για να μην αναπτυχθούν βακτήρια και μικροοργανισμοί. Στη συνέχει ξανακολλάει το κομμάτι στη στέγη και το δωμάτιο φωτίζεται από το ηλιακό φως του ηλίου που διαχέεται μέσα από το μπουκάλι. Ένας φθηνός τρόπος , που βελτίωσε σημαντικά τη καθημερινή τους ζωή.
Ήδη 643 ηλιακά μπουκάλια έχουν τοποθετηθεί  στη γειτονιά και ο ίδιος δηλώνει ότι «Θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας και να φωτίσουμε τη ζωή περισσότερων ανθρώπων».


Το πρόγραμμα “Ένα λίτρο φως” είναι ένα σχέδιο βιώσιμου φωτισμού με στόχο τη βοήθεια των άπορων κοινοτήτων. Ο οργανισμός φιλοδοξεί να φωτίσει ένα εκατομμύριο νοικοκυριά μέχρι το 2012.

Για να δημιουργηθεί η λάμπα, οι φοιτητές σχεδίασαν ένα ειδικό μπουκάλι του ενάμιση λίτρου, το γέμισαν με νερό και χλωρίνη και το “σφήνωσαν” στην τρύπα μιας μεταλλικής οροφής. Το ηλιακό φως διαθλάται μες το υγρό και δημιουργεί καθαρή ακτινοβολία ισοδύναμη με 55 ή 60 βατ καθαρού λευκού φωτός. Η χλωρίνη εμποδίζει τη δημιουργία άλγης. Τα μπουκάλια δεν θερμαίνονται και είναι σχεδιασμένα να παράγουν καθαρό φως για πέντε χρόνια.



Mια κουζίνα φωτίζεται από το ηλιακό μπουκάλι στις Φιλιπίννες  
 Η Sitio Maligaya, είναι μια φτωχογειτονιά, που οι άνθρωποι διαμένουν σε παράγκες κολλημένες η μια πάνω στην άλλη. Δεν έχουν παράθυρα και το φυσικό φως της μέρας δε μπαίνει στο εσωτερικό των σπιτιών. 






Η πατρότητα της ιδέας αποδίδεται συχνά στο MIT και στο περίφημο D -Lab, το εργαστήρι του κορυφαίου Πανεπιστημίου που σχεδιάζει και υλοποιεί ιδέες που εφαρμόζονται και βελτιώνουν την καθημερινή ζωή ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια. Στην επίσημη ιστοσελίδα του όμως δεν υπάρχει καταχώρηση για το Ηλιακό Μπουκάλι. Φαίνεται ότι η ιδέα δημιουργήθηκε μέσα από τις ανάγκες των ανθρώπων για φθηνή ενέργεια. 


 Το My Shelter Foundation, μια φιλανθρωπική οργάνωση, έχει δρομολογήσει το πρόγραμμα Isang Litrong Liwanag-σημαίνει ένα λίτρο φως- με στόχο να φωτίσει εκατομμύρια σπίτια αλλά και σχολεία με αυτό το φθηνό και αποτελεσματικό τρόπο.






Η ιστοσελίδα τους εδώ.
Η σελίδα τους στο facebook εδώ.


http://greenenergyplus.blogspot.com/2011/12/blog-post_12.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ