Κουπερτίνο
Πέθανε σε ηλικία 56 ετών ο συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της
Apple Στιβ Τζομπς, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο και άλλα
προβλήματα υγείας.Ο θάνατός του ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) από την Apple.
Εμβληματική προσωπικότητα της Silicon Valley, ο Στιβ Τζομπς υπήρξε ο εμπνευστής των υπολογιστών Macintosh, του iPod, του iPhone και του iPad, φέρνοντας επανάσταση στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του ο Στιβ Τζομπς προτιμούσε να κάνει παρέα με μεγαλύτερούς του. Ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία φίλος του, εξοικειωμένος με τις σύγχρονες τεχνολογίες, θα τον έφερνε σε επαφή με έναν νέο μαγικό κόσμο.
Σε νεαρή ηλικία πέρασε ένα καλοκαίρι σε μία φάρμα που καλλιεργούσε μήλα. Τότε αποφάσισε πως αν κάποτε έφτιαχνε μια τεχνολογική εταιρεία, θα την ονόμαζε Apple.
Το 1972 ο Τζομπς γράφτηκε στο Ρηντ Κόλετζ, στο Όρεγκον, αλλά εγκατάλειψε τις σπουδές μετά από έξi μήνες για να δουλέψει για λίγο στην Ατάρι σαν σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Σύντομα τα εγκατέλειψε όλα και έφυγε για την Ινδία, προκειμένου να βρει το νόημα της ζωής.
Επέστρεψε στην Καλιφόρνια, όπου είχε την ιδέα της εμπορικής εκμετάλλευσης μιας εφεύρεσης που έφτιαξε ο φίλος του Στιβ Βόζνιακ. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Apple το 1975. Η εταιρεία θα κυκλοφορούσε σύντομα τον πρώτο της υπολογιστή.
Η συνέχεια της ιστορίας του Τζομπς αποτελεί μια σειρά από θαυμαστές καινοτομίες μέχρι να φτάσει στην έκδοση του Macintosh.
Το 1985 ο Τζομπς εγκατέλειψε την Apple και πούλησε όλες τις μετοχές του κρατώντας συμβολικά μόνο μία.
Ο Τζομπς ήταν ο άνθρωπος που έσωσε μια σχεδόν χρεοκοπημένη Apple με την επιστροφή του στα ηνία της εταιρείας το 1996 (απουσίαζε για σχεδόν μια δεκαετία μετά την εκδίωξή του το 1985) και την κατέστησε σε 15 χρόνια τη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως σε χρηματιστηριακή αξία.
Το 2004 ο Στιβ Τζομπς είχε ανακοινώσει ότι πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος.
Τον περασμένο Αύγουστο παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο, δίνοντας τα ηνία στον νυν επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ.
Ο Τζομπς, που έδωσε μάχη με μία σπάνια μορφή καρκίνου του παγκρέατος, υπήρξε η ψυχή της Apple που μαζί με την Exxon Mobil συγκαταλέγεται στις δύο κορυφαίες εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών με τη μεγαλύτερη αξία.
Δικό του υπήρξε και το επιτυχημένο κινηματογραφικό στούντιο, Pixar, το οποίο αγόρασε από τον Τζορτζ Λούκας, το ανέδειξε και το πούλησε αργότερα στην Disney.
O Τζομπς είχε την πρώτη και την τελευταία λέξη όσον αφορά το σχεδιασμό των συσκευών και την αίσθηση που δίνουν, πιστεύοντας ότι «η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί».
«Η λάμψη του Στιβ, το πάθος και η ενέργεια του ήταν η πηγή για αμέτρητες καινοτομίες που εμπλουτίζουν και να βελτιώσουν τη ζωή όλων μας. Ο κόσμος είναι ασύγκριτα καλύτερος χάριν του Στιβ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Apple, η οποία καταλήγει ότι «η μεγάλη του αγάπη ήταν για τη σύζυγό του, Λορέν, και την οικογένειά του. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους και με όλους όσοι είχαν ζήσει από κοντά τα εξαιρετικά χαρίσματά του».
Τα προβλήματα υγείας
Τα προβλήματα άρχισαν για τον Τζομπς το 2004, όταν υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση νευροενδοκρινικού όγκου στο πάγκρεας, ενός αδένα που βρίσκεται στο συκώτι και μεταξύ άλλων παράγει ινσουλίνη.
Οι όγκοι αυτού του είδους είναι λιγότερο επιθετικοί από τους περισσότερους άλλους καρκίνους στο πάγκρεας, που σκοτώνουν το 95% των ασθενών εντός πέντε ετών από τη διάγνωση.
Ο Τζομπς διαβεβαίωνε τότε ότι ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί και δεν θα απαιτούσε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Παρέμεινε όμως πολύ αδύνατος και το 2009 αποχώρησε αιφνιδιαστικά σε αναρρωτική άδεια λόγω μιας «ορμονικής διαταραχής».
Γεγονός είναι ότι οι νευροενδοκρινικοί αδένες στο πάγκρεας μπορεί να προκαλέσουν υπερέκκριση ορμονών όπως η ινσουλίνη, οδηγώντας σε διαταραχές της πέψη και σε δραματική απώλεια βάρους.
Ο Τζομπς φέρεται να υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος το 2009 για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μία θεραπεία που είναι πιθανό να οδήγησε σε επιπλοκές.
Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231131846
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου