Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2013

Σε ποιες χώρες μεταναστεύουν οι Έλληνες;

Σε ποιες χώρες μεταναστεύουν οι Έλληνες; Και ποιοι έρχονται ως μετανάστες στην Ελλάδα;


by Niki Lyberis


Hot Spot, Life | Δημοσιευμένο στις 30 Ιαν 2013


O Carlo Zaponi είναι γνωστός στα «πέριξ» για την οπτικοποίηση δεδομένων, ή αλλιώς, data visualization. Ένα από τα project του, είναι το peoplemovin.in στο οποίο αποτυπώνει την μετακίνηση των πληθυσμών από την κάθε χώρα που μεταναστεύει σε γειτονικές, ή και πιο μακρινές χώρες. Τα στοιχεία του βασίζονται στα αρχεία μετανάστευσης του The World Bank μόλις του 2010, του Bilateral Migration and Remittances 2010 και άλλες πηγές.


Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 3,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι μετανάστες. Κι όχι όλοι απαραίτητα από «τρίτες» ή «προβληματισμένες» χώρες. Η πρώτη χώρα σε αριθμό μεταναστών παγκοσμίως είναι το Μεξικό και ακολουθούν μετά η Ινδία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ουκρανία και στην όγδοη θέση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο μεταναστεύουν στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στη Γερμανία, τη Σαουδική Αραβία, τον Καναδά, κ.ο.κ. Αλλά ας ξεφύγουμε λίγο από τα γενικά. Ας πάμε στην Ελλάδα. Το γράφημα που αφορά τον αριθμό Ελλήνων που έχουν φύγει από την Ελλάδα και έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες του κόσμου, θα το δείτε εδώ.


Υπενθυμίζουμε πως τα στοιχεία είναι το 2010 και σίγουρα με την απογραφή του 2011 και την τεράστια αλλαγή στην οικονομική κατάσταση στη χώρα, τα νούμερα θα έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά, αλλά και πάλι. Από τα 10.749.943 Ελλήνων, 1.209.813 είναι μετανάστες σε άλλη χώρα. Πρώτη χώρα προορισμού ηΓερμανία, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Αλβανία, την Τουρκία, την Αγγλία, την Κύπρο, το Ισραήλ και το Βέλγιο. Συνολικά όμως, βλέπουμε να υπάρχουν Έλληνες μετανάστες σε περισσότερες από 45 χώρες.


Αντίστοιχα, την εισροή μεταναστών στην Ελλάδα (πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010), μπορείτε να τη δείτε εδώ. Συνολικά υπολογίζεται πως το ποσοστό των μεταναστών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 10,54%του πληθυσμού, με πρώτη χώρα προέλευσης την Αλβανία (στην οποία επίσης έχουν μεταναστεύσει αρκετοί Έλληνες), τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, την Πολωνία, την Ουκρανία, το Πακιστάν, την Κύπρο και την Αγγλία. Σύμφωνα με το εντυπωσιακότατο data visualization, η Ελλάδα έχει υπάρξει προορισμός για κατοίκους από περισσότερες από 120 χώρες.


«Παίξτε» με το site. Κάντε κλικ πάνω σε μία χώρα για να δείτε την ροή των πολιτών που αποφασίζουν να ξεριζωθούν και να πάνε να διεκδικήσουν μία καλύτερη ζωή κάπου αλλού. Στην αριστερή μπάρα θα δείτε την εκροή πληθυσμού από κάθε χώρα και στην δεξιά, την εισροή πληθυσμού σε αυτή. Είναι ενδιαφέρον να δείτε τις διαδρομές που έχουν κάνει περισσότεροι από 215 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν.


http://www.digitallife.gr/greece-migration-data-visualization-peoplemovin-90141

Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2013

Ένα σπιτάκι που δεν έλαμπε



Τι κάνει ένα μήνα μετά τα Χριστούγεννα ένας τύπος που τυγχάνει να είναι ηλεκτρονικός και έχει τρέλα με τα Χριστούγεννα, τα λαμπάκια και λοιπά χριστουγεννιάτικα καλούδια; Πρώτα από τύχη έχει βρει ένα άρρωστο σπιτάκι που τα λαμπάκια του φώτιζαν σταθερά μα τώρα πια από την πολυκαιρία κάθεται θλιμμένο σε ένα ράφι της κυρά Βασούλας γιατί πια μια ηλεκτρική ασθένεια δεν του επιτρέπει να λάμπει και κανείς δεν θέλει ένα σακάτικο στολίδι. Έπειτα ο μυστήριος τύπος βρίσκει ένα κύκλωμα που θα δώσει νέα ζωή στο σπιτάκι και θα του επιτρέπει όχι μόνο να φωτίζει αλλά και να αναβοσβήνει τα φωτάκια του, έτσι όχι μόνο να θεραπευτεί αλλά και να γίνει πιο όμορφο από ότι ήταν. Αρπάζει λοιπόν ο τύπος τα κολλητήρια του, αντιστάσεις, πυκνωτές, τρανζιστοράκια κλπ και σε δυο μέρες όλα είναι έτοιμα. Το σπιτάκι περήφανο για την ομορφιά του στέκεται πλάι από τα βιβλία και τους ρίχνει τις χρωματιστές ανταύγιες του..

Κυριακή, Ιανουαρίου 20, 2013

Η ΠΟΙΗΣΗ ΠΑΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ




Με αφορμή την βράβευση των παιδιών του 23 δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης στον διαγωνισμό "ΑΡΧΙΛΟΧΕΙΑ 2012", ο Τόλης Νικηφόρου συνομίλησε με τα παιδιά και εκείνα του διάβασαν ποιήματα.






Η Κατερίνα Θεοδωράκη με τον Τόλη και την Σοφία Νικηφόρου


Οι δημοσιογράφοι του 23ου με τον ποιητή




Η συζήτηση ξεκινάει, ο Τόλης Νικηφόρου μας μιλάει για την ποίηση και την ζωή του





Απαγγελίες ποιημάτων του Τόλη Νικηφόρου αλλά και των νικητήριων ποιημάτων του διαγωνισμού από τα παιδιά που διακρίθηκαν.











                                 Στιγμιότυπο από την τελετή βράβευσης των μαθητών


Ο ποιητής σχολιάζει τα γεγονότα, τις συνθήκες, τις πηγές της έμπνευσης των ποιημάτων του




Ήταν μια κρύα βραδιά του Δεκέμβρη που ζέστανε την ψυχή όλων μας και πάνω από όλα έδωσε σε στα παιδιά, αλλά και τους γονείς που παρευρέθηκαν μια ευκαιρία να γνωρίσουν έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή λογοτέχνες της πόλης μας και να έρθουν πιο κοντά στην λογοτεχνία, στην ποίηση.

Τις ευχαριστίες όλων μας στον Τόλη Νικηφόρου στους εκπαιδευτικούς του σχολείου και ειδικά στην Διευθύντρια κ. Θεοδωράκη και τον δάσκαλο της ΣΤ΄ κ. Ατζέμη που διοργάνωσαν την ποιητική βραδιά και φυσικά στην κυρία Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου - Φιλιππίδου την διοργανώτρια του ποιητικού διαγωνισμού "ΑΡΧΙΛΟΧΕΙΑ 2012"

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ