Κυριακή, Ιουνίου 20, 2010

Τη μερική άρση του αποκλεισμού της Γάζας ανακοίνωσε το Ισραήλ


Την διέλευση τροφίμων και οικοδομικών υλικών στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να επιτρέψει το Ισραήλ (Φωτογραφία: Associated Press
Copyright 2010)


Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Σχέδιο για την μερική άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας παρουσίασε την Κυριακή το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Τα περισσότερα αγαθά θα επιτρέπεται πλέον να περνούν στην Γάζα, εκτός εάν πρόκειται για όπλα ή υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή όπλων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μπ.Νετανιάχου αναφέρεται ότι το Ισραήλ θα δημοσιεύσει «το ταχύτερο δυνατόν» έναν κατάλογο με τα απαγορευμένα αγαθά και όλα τα υπόλοιπα που δεν θα αναφέρονται στον κατάλογο θα επιτρέπεται να διακινούνται στον αποκλεισμένο θύλακα, που ελέγχεται από την ισλαμική οργάνωση Χαμάς.

Η νέα αυτή διαδικασία θα επιτρέπει την εισαγωγή οικοδομικών υλικών για προγράμματα στέγασης υπό διεθνή επιτήρηση, καθώς και ειδών τροφίμων. Παράλληλα, θα αυξηθεί η ροή ποικίλων αγαθών προς την αποκλεισμένη περιοχή.

Οι αλλαγές αυτές υπήρξαν μια πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ και έρχονται μετά τις έντονες διεθνείς πιέσεις που δέχεται το Ισραήλ ύστερα από την επίθεση στον στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τη μερική άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας που αποφάσισε το Ισραήλ.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συζητήσει το θέμα του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στις 6 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του δεύτερου στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ στηρίζουν και νέα βήματα προς την άρση του εμπάργκο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ