Πέμπτη, Ιουλίου 15, 2010

«Πωλείται νεφρό» λόγω χρεών...

Νεφρό προς πώληση λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η είδηση έκανε χθες τον γύρο της Ηπείρου: 52χρονη γυναίκα τηλεφώνησε στην τοπική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» προκειμένου να βάλει αγγελία για την πώληση του ενός νεφρού της. Ο λόγος; Να μην μπουν τα δύο παιδιά της στη φυλακή για χρέη.

Η οικογένεια ζει σε χωριό του Νομού Ιωαννίνων. Πάντα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Σαν αγρότες τα έβγαζαν δύσκολα πέρα. Ο κόμπος όμως έφθασε στο χτένι όταν έπεσε έξω η επιχείρηση που διατηρούσαν τα παιδιά της οικογένειας. Είχαν δανειστεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα οποία σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν. «Πήρα αυτή την απόφαση μόνη μου, χωρίς να ενημερώσω τον άντρα μου και τα παιδιά μου,διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεχρεώσουμε» εξηγεί η 52χρονη.

Οπως δηλώνει στο «Βήμα» ο δημοσιογράφος του «Πρωινού Λόγου» κ. Μ. Παπακωνσταντίνου, η γυναίκα τηλεφώνησε στις Μικρές Αγγελίες της εφημερίδας με φωνή που έτρεμε. «Κατ΄ αρχάς ρώτησε πόσο κοστίζει μια μικρή αγγελία- μόλις δύο γραμμών- και στη συνέχεια ζήτησε να δημοσιευθεί με ζωηρά γράμματα για να διαβάζεται εύκολα.Οταν άρχισε να υπαγορεύει την αγγελία σχεδόν έκλαιγε» λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου και προσθέτει: « Η αγγελία που ήθελε να δημοσιευθεί είχε ως εξής:“Λόγω μεγάλη ανάγκης πωλείται νεφρό σε καλή τιμή” και έδωσε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου της.Η κυρία που έγραφε την αγγελία είχε σοκαριστεί. Δεν πίστευε στα αφτιά της.Είπε στη γυναίκα ότι δεν της είχε ξανατύχει ανάλογη περίπτωση και ότι θα έπρεπε προηγουμένως να συνεννοηθεί με τη διεύθυνση της εφημερίδας, διότι δεν γνώριζε αν επιτρεπόταν η πώληση ανθρωπίνων οργάνων.Ετσι και έγινε.Η αγγελία δεν δημοσιεύθηκε διότι το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων απαγορεύεται στην Ελλάδα. Ωστόσο,τηλεφωνήσαμε στη γυναίκα για να μας πει- αν και η ίδια ήθελεπώς έφθασε σε αυτό το σημείο, να πουλήσει το ένα νεφρό της.Μας εξήγησε ότι έπρεπε να βρει άμεσα χρήματα για να μην μπουν τα παιδιά της στη φυλακή. Χρωστούν πολλά και νιώθουν αβοήθητοι.Η ίδια μας είπε ότι δεν μπορεί να εργαστεί επειδή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ ο άντρας της, ο οποίος είναι αγρότης,μόλις που βγάζει τα προς το ζην. Βρέθηκε- όπως μας είπε- σε αδιέξοδο και το μόνο που σκέφτηκε ήταν να πουλήσει το νεφρό της. Δεν γνώριζε όμως τον νόμο...».

Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι Ελληνες. Προβλημάτων τόσο σοβαρών ώστε να τους οδηγήσουν ακόμη και σε πράξεις απελπισίας.

Η περίπτωση της 52χρονης είναι η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες. Τον περασμένο Οκτώβριο ένας 56χρονος οικοδόμος από την Κοζάνη «ανέβασε» ανάλογη αγγελία στο Διαδίκτυο. Πούλαγε το νεφρό του αντί 150.000 ευρώ. Ηταν άνεργος για περισσότερο από χρόνο και πνιγμένος στα χρέη...

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΤΗΣΗ, ΜΙΚΡΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι οι ειδήσεις σχετικά με απελπισμένους λόγω χρεών ανθρώπους που αποφασίζουν να δωρίσουν ζωτικά τους όργανα αφορούν κυρίως νεφρά. Η λίστα των πασχόντων που περιμένουν μόσχευμα είναι μακρά και η αναμονή συχνά κρατάει ως και πέντε χρόνια ώσπου να βρεθεί συμβατός δότης. Σύμφωνα με υπολογισμούς, περισσότεροι από 10.000

Ελληνες υποβάλλονται καθημερινά σε αιμοκάθαρση, ενώ μόλις ένας στους πέντε θα μπορέσει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Η ζήτηση είναι μεγάλη και μοιραία φέρνει την προσφορά ακόμη και από απελπισμένους ανθρώπους λόγω οικονομικών προβλημάτων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται κάθε μορφής συναλλαγή στη δωρεά οργάνων, επιτρέποντάς τη μόνο από συγγενείς πρώτου βαθμού, ενώ οι λοιποί δεν επιτρέπεται να βοηθήσουν. Πριν από μερικά χρόνια είχε αποκαλυφθεί κύκλωμα γιατρών που δρούσε στην Ελλάδα με συνεργάτες στην Ινδία και σε άλλες χώρες της Ασίας, το οποίο προωθούσε τις μεταμοσχεύσεις σε αυτές τις περιοχές, όπου φτωχοί κάτοικοι δέχονταν αντί ελάχιστων ευρώ να δώσουν το νεφρό τους. Σε αυτές τις χώρες το παρεμπόριο οργάνων συνεχίζεται, ακόμη και όταν γίνεται δίχως τη συγκατάθεση των δοτών, υπό την απειλή άσκησης βίας.

Αυξάνονται και οι αυτοκτονίες
Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι αυτοκτονίες από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στο αστυνομικό δελτίο το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν όσοι επιχειρούν το απονενοημένο διάβημα πνιγμένοι από χρέη ή αντιμετωπίζοντας το φάσμα της ανεργίας. Μόνο στην Κρήτη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν καταγραφεί 13 αυτοκτονίες λόγω χρεών, ενώ τα περιστατικά πληθαίνουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το 2009 είκοσι άνθρωποι έδωσαν τέλος στη ζωή τους για τους ίδιους λόγους, ενώ συνολικά στην Ευρώπη καταγράφονται περίπου 60.000 απόπειρες αυτοκτονίας.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=343195&dt=15/07/2010#ixzz0tmgN5uNq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ