Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2011

ΟΗΕ: Λιμός και ξηρασία πλήττουν τη νότια Σομαλία

Ξηρασία και λιμός μαστίζουν δύο περιοχές της νότιας Σομαλίας που ελέγχονται από τους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.



Ο λιμός πλήττει το νότιο Μπακούλ και το Κάτω Σαμπέλ της νότιας Σομαλίας, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Σομαλία.

Όπως δε προειδοποίησε ο Μαρκ Μπόουντεν, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Σομαλία: "Αν δεν κινητοποιηθούμε, τώρα ο λιμός θα εξαπλωθεί και στις οκτώ περιοχές της νότιας Σομαλίας μέσα στους επόμενους μήνες, εξαιτίας της κακής σοδειάς και της εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών".

Επίσης, όπως εκτιμά το Ocha, περίπου το 50% του πληθυσμού της Σομαλίας ζει στο Νότο και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής πλήττονται από την ξηρασία, την χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, τονίζει ο ΟΗΕ. Το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία, η Κένυα και Ουγκάντα αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα, καθώς και η Ερυθραία. Όμως στη Σομαλία η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη εξαιτίας των μόνιμων ένοπλων συγκρούσεων που αναγκάζουν τους Σομαλούς να μεταναστεύουν κατά χιλιάδες στην Αιθιοπία και την Κένυα.

Aργότερα σήμερα ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης Ντόναλντ Καμπερούκα τόνισε ότι είναι αναγκαίο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου να προβλεφθεί γενικευμένος λιμός. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος και όχι μόνο η ξηρασία οδήγησαν τη Σομαλία στο λιμό, γιαυτό και εκτίμησε ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει και μία συμφωνία ειρήνευσης.

"Εκπλήσσομαι που οι άνθρωποι βλέπουν (το λιμό) ως συνέπεια της έλλειψης βροχής και τροφίμων", διευκρίνισε ο Καμπερούκα και συνέχισε "ελπίζω αυτή τη φορά η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί για την εξεύρεση λύσης τριών σημείων. Η Σομαλία έχει ανάγκη μία λύση βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη για να σταθεροποιήσει την οικονομία της, τη χρηματοδότηση και την κτηνοτροφία".

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) έκανε έκκληση σήμερα για μία ανθρωπιστική εκεχειρία στη Σομαλία και ο γενικός γραμματέας του Εκεμελεντίν Ιχσάνογλου ζήτησε "σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικών οργανώσεων".


Ο οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) ζήτησε σήμερα επιπλέον 120 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις χώρες της Ανατολικής Αφρικής -τη Σομαλία, την Κένυα, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί-, όπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από την ξηρασία και το λιμό.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανκοίνωση του οργανισμού "για να αντιμετωπίσει την κρίση στην περιοχή ο FAO ζητά επιπλέον 120 εκατομμύρια δολάρια για το Κέρας της Αφρικής, από τα οποία 70 εκατομμύρια για τη Σομαλία, 50 εκατομμύρια για την Αιθιοπία, την Κένυα, το Τζιμπουτί και την Ουγκάντα".


Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=294890

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ