Παρασκευή, Οκτωβρίου 07, 2011

Στον ποιητή Τόμας Τρανστρόμερ το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011

Φέτος είναι η χρονιά των ποιητών: το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον σουηδό ποιητή Τόμας Τρανστρόμερ. Σύμφωνα με το σκεπτικό των μελών της Σουηδικής Ακαδημίας του απονεμήθηκε η ύψιστη λογοτεχνική διάκριση γιατί «με τις συμπυκνωμένες, κρυστάλλινες εικόνες του μας δίνει μια φρέσκια πρόσβαση στην πραγματικότητα».

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011
Ο Σύρος ποιητής Άδωνις, το όνομα του οποίου ακουγόταν έντονα τις τελευταίες μέρες τελικά δεν πήρε την πολυπόθητη διάκριση. Η τελευταία φορά που δόθηκε βραβείο Νόμπελ σε κάποιον ποιητή ήταν το 1996, όταν είχε απονεμηθεί στην πολωνή Βισλάβα Συμπόρσκα. Στον πυρήνα του ποιητικού έργου του Τόμας Τρανστρόμερ βρίσκεται η σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το υποσυνείδητο.
H Σουηδία είχε αποσπάσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας και το 1974, όταν το είχαν μοιραστεί οι Έιβιντ Τζόνσον και Χάρι Μάρτινσον. Τα ευχάριστα νέα της βράβευσης προκάλεσαν τεράστια έκπληξη στον ογδοντάχρονο ποιητή Τόμας Τρανστρόμερ που τα τελευταία χρόνια έβλεπε το όνομά του να περιλαμβάνεται στις επικρατέστερες υποψηφιότητες για το Νόμπελ. Ο Πέτερ Ένγκλουντ, γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας περιέγραψε στην σουηδική τηλεόραση τη συγκινητική στιγμή για τον γηραιό ποιητή: «νομίζω ότι ήταν κατάπληκτος. Κάθισε να ξεκουραστεί και έβαλε μουσική. Είπε όμως ότι είναι πολύ καλά». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τρανστρόμερ αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και το 1990 είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Τόμας Τρανστρόμερ είχε αναγνωριστεί και πριν από το Νόμπελ ως ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της Σουηδίας και τα βιβλία του έχουν πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα. Τα ποιητικά του έργα έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από πενήντα γλώσσες. Η δουλειά του σταδιακά εξελίχθηκε από το παραδοσιακό στυλ των νεανικών του χρόνων σε ένα πιο σκοτεινό, προσωπικό και ανοιχτό στίχο.
Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου το 1931 στην Στοκχόλμη και σπούδασε στο πανεπιστήμιο Ψυχολογία και ποίηση-τις δύο μεγάλες του αγάπες. Είχε τη φήμη σπουδαίου ψυχολόγου και για πολλά χρόνια είχε εργαστεί στις φυλακές ανηλίκων και σε κέντρα απεξάρτησης από ναρκωτικά. Ορισμένες από τις πιο γνωστές ποιητικές συλλογές του είναι οι «The Great Enigma: New Collected Poems» (2003), «The Half-Finished Heaven» (2001);, «New Collected Poems» (1997), «For the Living and the Dead» (1995), «Baltics (1974), « Paths» (1973), «Windows and Stones» (1972), «The Half-Finished Sky» (1962), «Seventeen Poems» (1954). Έχει τιμηθεί με πολυάριθμες λογοτεχνικές διακρίσεις όπως τα βραβεία «Aftonbladets Literary Prize», «Bonnier Award for Poetry», «Neustadt International Prize for Literature», «Petrach Prize» (στη Γερμανία) και με το σουηδικό βραβείο για το Διεθνές φόρουμ ποίησης.

http://www.clickatlife.gr/story/biblio/ston-poiiti-tomas-transtromer-to-nompel-logotexnias-2011?id=2069289

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ