Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016

Δεκέμβριος 2076

Δεκέμβριος 2076

Τρία ίσως για το μέλλον μας...


Ίσως...

Δεκέμβριος 2076

Ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κερδονίκης

Το τελευταίο διάστημα αρχής γενομένης από το φετινό καλοκαίρι έφτασαν δεκάδες καταγγελίες στην υπηρεσία μας για ένα ασημί αυτοκίνητο μάρκας Citroen. Το απαρχαιωμένο μοντέλο των αρχών του αιώνα κυκλοφορεί παράνομα καθώς δεν είναι καταγεγραμμένο στην βάση δεδομένων της υπηρεσίας μας και δεν φέρει αριθμούς κυκλοφορίας. Αντιθέτως φέρει κέρατα ταράνδου τα οποία εξέχουν από τα μπροστινά παράθυρα και μια φωτιζόμενη πινακίδα η οποία αναγράφει την αναχρονιστική και κατηργημένη εορτή των “Χριστουγέννων”, η οποία αντικαταστάθηκε εδώ και δεκαετίες από την λαμπρή εορτή της Νέας μας Αρχής,

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΚΕΡΔΟΣ ”.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες το εν λόγω όχημα περιφέρεται στους δρόμους της πόλης, καθώς και των γύρω περιοχών, επενδεδυμένο επίσης με έγχρωμα λαμπάκια που αναβοσβήνουν σε σχήματα δένδρων και καραβιών. Ειδικά ενισχυμένο στερεοφωνικό σύστημα αναπαραγάγει επί εικοσιτετραώρου βάσεως απαγορευμένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια· της προηγούμενης χιλιετίας και διασκορπίζει ολιγοσέλιδα διηγήματα, τα οποία μόνο και αποκλειστικό σκοπό έχουν την υποκίνηση των πολιτών σε παράνομες πράξεις, αναχρονιστικών εποχών, υπό τον γενικό όρο “αλληλεγγύη”.
Ο οδηγός του φέρεται να είναι ένας μεσήλικας 104 ετών1 ο οποίος απέδρασε τον περασμένο Ιούνιο από το ειδικό ίδρυμα συμπεριφοράς Κερδονίκης όπου κρατούνταν για θεραπεία από τις άχρηστες και επιζήμιες έννοιες της συμπόνοιας, της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού.

1 (Σημείωση: ο φερόμενος ως δράστης χρωστάει ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό στην κερδοεφορία για την θεσπισμένη από την κερδοπολιτεία μας υποχρεωτική ετήσια επιδιόρθωση των γονιδίων του.
Γερατειά = Ασθένειες + Σύνταξη = Κόστος για τα κερδοταμεία
Νεότητα = Υγεία + Εργασία = Κέρδος για τα κερδοταμεία
Και για να μην ξεχνάμε τα λόγια του Παγκόσμιου Γενικού Συντονιστή της κερδοδημοκρατίας μας, “Ας ακολουθήσουμε πιστά τις ύψιστες αξίες μας. Το κέρδος είναι το παν για την ύπαρξη μας. Μην σταματάς, ποτέ δεν είναι αρκετό, πάντα μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερα για τον εαυτό μας, για ένα καλύτερο μέλλον”.)

Το εν λόγω ψυχικά ασταθές άτομο, στο παρελθόν έχει απασχολήσει πολλές φορές την υπηρεσία μας. Έχει καταδικαστεί για τα απαγορευμένα διηγήματα του που κρίθηκαν από την δικαιοσύνη παράνομα και αντίθετα με τις αρχές του Νέου μας Συντάγματος, καθότι μοναδικό σκοπό έχουν να διασαλεύσουν την κοινωνική μας ειρήνη και την έννομη τάξη.
Μοναδική επιθυμία του ιδίου – όπως άλλωστε ο ίδιος δήλωσε στο δικαστήριο - είναι να συμπαρασύρει τους πολίτες σε αδικήματα που επισείουν ποινές σε ειδικά ιδρύματα συμπεριφοράς και ονομάζονταν στο παρελθόν “φιλανθρωπίες” για την υποστήριξη των “πτωχών” και των “αδυνάμων”. Στις μέρες μας όμως δεν υπάρχουν ούτε “πτωχοί” ούτε “αδύναμοι”, μόνο οκνηροί και ανεύθυνοι που έχουν υποχρεωτικά περιοριστεί από την κερδοπολιτεία μας· όπως ισχύει παγκοσμίως, σε οριοθετημένες περιοχές για να μην αποτελούν κίνδυνο για τους νομοταγείς πολίτες.
Στόχος του φερόμενου ως δράστη είναι η υποστήριξη τέτοιων παρασιτικών συμπεριφορών. Συμπεριφορές που έχουν εξαφανιστεί στην κοινωνία μας, αφού πια οι άνθρωποι διακρίνονται μέσα από τον συνεχή ανταγωνισμό και την καινοτομία που μας φέρνουν κέρδος και χαμόγελα !!!!
Πληροφορίες που έφτασαν στην υπηρεσία μας και ελέγχονται, αναφέρουν ότι στο όχημα επιβαίνουν η σύζυγος καθώς και η κόρη του. Οι εν λόγω γυναίκες έχουν επίσης απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές, και διακατέχονται από τα ίδια επικίνδυνα “συναισθήματα” για τις ίδιες και κατ' επέκτασιν για το κοινωνικό σύνολο.
Για την αποκατάσταση της δημοσίας τάξεως πρέπει άμεσα να συλληφθεί ο δράστης και οι συνεργοί του και να εγκλειστούν στο ειδικό ίδρυμα συμπεριφοράς Κερδονίκης. Παρακαλούνται οι πολίτες να αναφέρουν τάχιστα οποιαδήποτε εμφάνιση του οχήματος και των επιβαινόντων, να παραμείνουν σε ασφαλή απόσταση ακρόασης καθώς επίσης για κανένα λόγο να μην έρθουν σε επαφή με την εκτυπωμένη ύλη που διασκορπίζει το εν λόγω όχημα. Ο οδηγός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, μόνιμα χαμογελαστός και πρόθυμος για “καλές πράξεις” χρήζει άμεσης ψυχιατρικής βοήθειας για την εκρίζωση ανώφελων στην ανθρώπινη πρόοδο συναισθημάτων.

Απόφθεγμα της ημέρας: Να σκέφτεσαι πάντα την καινοτομία, τον ανταγωνισμό, το κέρδος για έναν καλύτερο κόσμο.
Ο Γενικός αστυνομικός διευθυντής Κερδονίκης*

Ασταμάτητος Κερδοφόρος

* Πρώην Θεσσαλονίκης
Ίσως...


Δεκέμβριος 2076

Μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας, αεροδρόμιο Μακεδονία, Θεσσαλονίκη.
Αγαπητοί αλτρουιστές, πραγματικοί εκφραστές του νοήματος των Χριστουγέννων που δεν είναι ένα εποχικό νόημα μα εκφράζει την αγάπη μας που πρέπει να διαχέεται σε κάθε μέρα του χρόνου.
Είναι αλήθεια ότι κάθε έτος γινόταν όλο και πιο δύσκολη η επιλογή. Από εδώ και πέρα λοιπόν κάθε ένας από εμάς θα μπορεί να βοηθάει συνανθρώπους του στην χώρα μας ή να ταξιδέψει σε όποια χώρα του κόσμου επιθυμεί και να παράσχει το φιλανθρωπικό του έργο.
Οι ρομποτικές μηχανές δουλεύουν για εμάς και ολοκληρώνουν με ασφάλεια όλες τις επικίνδυνες, ανθυγιεινές ή απλώς ανώφελες εργασίες για τον άνθρωπο ώστε να έχουμε ποιοτικό χρόνο για να δημιουργούμε, για να ονειρευόμαστε !!!!
Το παγκόσμιο τραπεζικό λογισμικό χρεώσεων πιστώσεων αξίας έχει αναλάβει όλες τις οικονομικές δοσοληψίες ώστε κανείς πια να μην απασχολείται με την έννοια χρήμα, κάτι που στο παρελθόν δημιούργησε τόσα και τόσα δεινά στην ανθρωπότητα. Ακόμη και οι διακρατικές συμφωνίες βασίζονται σε αυτό το δίκαιο σύστημα. Αντιθέτως με το παρελθόν η παραγωγή αγαθών έπεται σε οικονομική αξία του πολιτισμού ο οποίος έχει την μέγιστη αξία παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα μας. Εκτός του πολιτισμού τα μικρά κράτη έχουν αυξημένη αξία σε ότι παράγουν, έτσι σε αντίθεση με το παρελθόν δεν παρουσιάζουν ελλείμματα και δεν υστερούν σε σχέση με κράτη που έχουν μεγάλο πληθυσμό.
Η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, το εμπόριο ανθρώπων έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, είναι οι εφιάλτες που σε λίγα χρόνια θα αφήσουμε πίσω μας. Αφού τα χρήματα δεν απασχολούν κανένα και τα σχολεία μας αποτελούν πηγές εκπαίδευσης και πολιτισμού, μόνοι στόχοι του σύγχρονου ανθρώπου είναι η ανακάλυψη του εαυτού του, η υιοθέτηση των υψηλών ιδανικών και η μακρά πορεία για την αναγνώριση του έργου του στην κοινωνία, η υστεροφημία που επιζητούσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Για αυτό και η χώρα μας ήταν και θα είναι ένας φωτεινός φάρος για την επικίνδυνη πορεία της ανθρωπότητας στον χρόνο.
Η νανοτεχνολογία, η κβαντομηχανική και οι αμέτρητες εφαρμογές τους άλλαξαν τον κόσμο μας. Στις λαμπρές μέρες όπου ζούμε κανένας επιστήμονας δεν ασχολείται με την κατασκευή όπλων. Την επιστημονική κοινότητα πια την ενδιαφέρει μόνο η καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων και των ζώων. Η φτώχεια, η πείνα, η λειψυδρία δεν μαστίζουν κανένα σημείο του πλανήτη και οι υποδομές για όλο και μεγαλύτερη επάρκεια ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της γης συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς.
Ο σεβασμός στο ζωικό και φυτικό βασίλειο της γης είναι πραγματικότητα στις μέρες μας. Τα ζώα έπαψαν να αποτελούν απόλαυση στο πιάτο μας αφού η επιστήμη της τεχνολογίας των τροφίμων έχει παραγάγει υψηλών προδιαγραφών θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνουμε δίχως να είναι απαραίτητη η μαζική εκτροφή και θανάτωση ζώων για το τραπέζι μας.
Οι συνέπειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη έχουν αναστραφεί και τα επόμενα χρόνια θα είναι ένας ξεχασμένος εφιάλτης. Χάριν στις νέες τεχνολογίες που μας παρέχουν άπλετη δωρεάν ενέργεια αντικαταστάθηκαν κατά 100% τα ορυκτά καύσιμα και έτσι σταμάτησαν να υπάρχουν εντάσεις και συμφέροντα κρατών και εταιρειών. Επίσης η κοινή χρήση όλων των ιδιωτικών δομών, στα κτίρια όπως πλυντήρια, κλιματισμός κλπ αλλά και το καθολικό σύστημα δημοσίων μεταφορών, έχουν κάνει την χρήση των ιδιωτικών μέσων αναγκαίων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
Η πλήρης εξάλειψη ή ο επαρκής έλεγχος των χρονίων ασθενειών και των επιδημιών, η ανακούφιση του ανθρώπου όπου γης είναι ο κύριος στόχος της ιατρικής. Τα φάρμακα είναι διαθέσιμα για όλους τους ανθρώπους μέχρι και τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη μας.
Οι χώρες έχουν ανοικτά σύνορα και συνεργάζονται στενά. Είμαστε όντως μια παγκόσμια κοινότητα όμως ο καθένας μας κρατάει την θρησκεία και τις αντιλήψεις του, σέβεται όμως την διαφορετικότητα των άλλων. Πόλεμοι δεν υφίστανται καθώς ο μόνος ανταγωνισμός μας είναι στα πεδία του πολιτισμού, της ιατρικής, της τεχνολογίας, πάντα και μόνο στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Με την διεθνή συνεργασία όλων των κρατών κατασκευάσαμε τις πρώτες μεγάλες αποικίες στον Άρη και πια είναι ένα ταξίδι ρουτίνας με ταχύτατη και ασφαλή επιστροφή. Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, το μέλλον μας, όπως ανέφερα ζουν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους έτσι όπως αξίζει σε ένα παιδί, ελεύθερα και με σεβασμό στην τρυφερή ηλικία που τα άνθη του καλού μπορούν να ευωδιάσουν. Αυτά θα βελτιώσουν περαιτέρω ότι αρχικά καταφέραμε εμείς στην μικρή μπλε υδρόγειο μας και στις διαστημικές μας αποικίες. Τα παιδιά θα διαφυλάξουν τον πλανήτη μας και την πολυποίκιλη ζωή του, όμως θα κατακτήσουν μακρινούς τόπους στο σύμπαν όχι για να τους καταστρέψουν αλλά για να μεταφέρουν τον πολιτισμό μας, τις αξίες μας.

Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα, υγεία και ευτυχία για όλους τους ανθρώπους και σας αποχαιρετώ με τους όμορφους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη,

Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος
να ‘ν’ ήμερος να ‘ναι άκακος
λίγο φαΐ λίγο κρασί
Χριστούγεννα κι Ανάσταση


Ίσως...


Δεκέμβριος 2076

   Στο κέντρο ελέγχου Κένεντι της NASA, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ όλα είναι βυθισμένα στο σκοτάδι και στον πάγο. Στην πλατφόρμα εκτοξεύσεων, στα δεκάδες εργαστήρια, παντού σιωπή. Τα φώτα σβηστά, στην κεντρική αίθουσα ελέγχου η μεγάλη γιγαντοοθόνη και όλες οι οθόνες των ελεγκτών σκοτεινές και κενές. Η θερμοκρασία αγγίζει τους – 30 oC, ίχνος ζωής πουθενά.
   Το σήμα του δορυφόρου “The End” δεν καταγράφεται εδώ και δεκαετίες από το κέντρο ελέγχου Κένεντι. Τώρα ταξιδεύει πολύ πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, σε περιοχές που θα έδιναν πληροφορίες τεράστιες επιστημονικής σημασίας. Στο εσωτερικό του ένας πρότυπος κβαντικός υπολογιστής με υδρογονική πηγή ενέργειας είναι ικανός να μεταφέρει το μήνυμα του για ένα ανθρώπινα δυσανάλογο χρονικό διάστημα όμως τόσο ελάχιστο στην αιωνιότητα του σύμπαντος.
   Στάλθηκε στο διάστημα από μια πολυεθνική ομάδα επιστημόνων της NASA στις 13/12/2038 και ώρα 16.00 Γκρίνουιτς GMT. Γνώριζαν πως το τέλος είναι κοντά αν και ήλπιζαν ότι δεν θα ερχόταν ποτέ. Τα Χριστούγεννα του 2038 δεν γιορτάστηκαν ποτέ. Η εκτόξευση του δορυφόρου “The End” αποτέλεσε την τελευταία ανεπίσημη αποστολή στο διάστημα πριν από τον πυρηνικό όλεθρο που ξεκίνησε στις 18/12/2038 και ώρα 19.45 GMT.
    Έθνη εναντίον εθνών. Η ανθρώπινη παράνοια εναντίον της ανθρωπότητας, εναντίον του πλανήτη.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα το σκότος κυρίευσε την γη. Με αρχή κάποια χρόνια πριν δεκάδες κυβερνήσεις έπεσαν στα χέρια παρανοϊκών ηγετών που οι ψυχές τους κυριαρχούνταν από μίσος, εθνικισμό και θρησκευτικό φανατισμό, έχθρα. Σταδιακά έκλεισαν τα σύνορα και οι πρεσβείες, διώχθηκαν οι ξένοι υπήκοοι και μια ρητορική μίσους άρχισε να φουντώνει. Οι αλληλοκατηγορίες για την κατάσταση στον πλανήτη, την τρομοκρατία, την οικονομική ανισοκατανομή, την αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων και την παρεπόμενη κλιματική αλλαγή που επέφερε τερατώδεις θεομηνίες με τρομακτικές συνέπειες έφτασαν την κατάσταση μεταξύ των κρατών στα άκρα. Η παρατεταμένη ξηρασία και οι ασθένειες κατέστρεψαν την αγροτική παραγωγή σε μεγάλο μέρος του πλανήτη ενώ παράλληλα αλλού οι τεράστιες πλημμύρες και ο ακραίος παγετός έφεραν τα ίδια αποτελέσματα και εκτίναξαν τις τιμές των λιγοστών τροφίμων. Η πείνα θέριζε τον πλανήτη και μια σειρά από δικλείδες ασφαλείας κατέρρεαν, εκτός από την ανάγκη για επιβίωση, που έφερε εχθρότητα και συνεχείς εντάσεις μέσα και έξω από τα κράτη.
   Όλα κρεμόταν σε μια κλωστή και μέσα σε έναν καταιγισμό απειλών ένα και μόνο λάθος έφτασε να φέρει τον όλεθρο. Χιλιάδες μαζικά όπλα καταστροφής εξαπολύθηκαν από όλες τις πλευρές, τις επόμενες ημέρες και μήνες δεν απέμεινε κανένα ίχνος ζωής στην μικρή μπλε υδρόγειο του γαλαξία Milky Way. Μολύνθηκε το έδαφος, το υπέδαφος, η θάλασσα και ο αέρας, η ατμόσφαιρα μέχρι τα ανώτερα της στρώματα της. Η Γη, η ανθρωπότητα, εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων απέμειναν μόνο στα δεδομένα ενός δορυφόρου που αποτύπωσε την μεγάλη καταστροφή για να μεταφέρει ένα μήνυμα από την ανθρωπότητα, ένα μήνυμα της τραγικής καταστροφής όλης της έμβιας ζωής του πλανήτη. Η απληστία, η παράνοια, το μίσος για κάθε διαφορετικό, για το ξένο, έφεραν το τέλος της σύντομης παρουσίας του ανθρωπίνου είδους στον μικρό πλανήτη...

   Σήμερα θα ήταν 25 Δεκεμβρίου 2076 μα δεν έχει σημασία για κανέναν, στην γη πια κανείς δεν μετράει τον χρόνο. Ο τελευταίος δορυφόρος της ανθρωπότητας περιπλανιέται μοναχικά στην απεραντοσύνη του σύμπαντος. Μέσα στην μνήμη των κβάντουμ του υπολογιστή του, μεταφέρει την τραγική ιστορία της ανθρωπότητας και ένα συγκινητικό μήνυμα των επιστημόνων για να το λάβουν κάποιοι άγνωστοι πολιτισμοί που ίσως ζουν εκεί έξω, μα ούτε αυτοί, ούτε και κανείς άλλος στην γη θα μάθουν ποτέ την απάντηση.
Διασχίζει αργά το διάστημα περνώντας μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων ανάμεσα από συμπλέγματα γαλαξιών με αμέτρητα ουράνια σώματα, αστεροειδείς, κόκκινους γίγαντες και άσπρους νάνους. Είναι αυτά τα ίδια αστέρια που οι άνθρωποι τις νύχτες τα έβλεπαν να τρεμοπαίζουν τον έναστρο ουρανό και ονειρευόταν από την αυγή της ιστορίας τους πως μια μέρα θα τα ακουμπήσουν με την δύναμη της ψυχής και του μυαλού τους. Είναι αυτά τα αστέρια που θέλησαν να εξερευνήσουν για να ανακαλύψουν την αρχή του κόσμου, τα μυστικά του, ίσως και τον άγνωστο δημιουργό των πάντων.
Λουσμένος από το φως υπέρλαμπρων άστρων ο “The End” κάτω από ένα βλέμμα που κρύβεται πίσω από θαύματα ανείπωτα, συνεχίζει μέσα σε μια θάλασσα κοσμικής ακτινοβολίας το μακρύ του ταξίδι για μια άγνωστη Ιθάκη... 

 
Αυτό το ξημέρωμα ανήμερα των Χριστουγέννων του 2016, εύχομαι 60 χρόνια μετά ο κόσμος μας να είναι φωτεινός, γεμάτος από αγάπη και ανθρωπιά.
Εσείς αγαπητοί μου φίλοι, ποια Χριστούγεννα θα θέλατε να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας;

Α. Δ. Ε. ΒΑΛΜΑΣ
Δεκέμβριος 2016

Αφιερωμένο στον εξαιρετικό ιατρό και άνθρωπο Γρηγόρη Χατζημαυρουδή.

17 σχόλια:

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Γρηγόρης Χατζημαυρουδής

Τάσο σε ευχαριστώ πολύ και πάλι για την αφιέρωση και την εκτίμηση σου στο πρόσωπο μου. Είναι ένα πολύ ωραίο διήγημα που δείχνει την μεγάλη ευαισθησία σου και σου αξίζουν πραγματικά πολλά συγχαρητήρια.

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ

Ωραίο και πρωτότυπο.

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Δήμητρα Λέσχη ανάγνωσης

Διάβασα τα τρία "ίσως" με πολύ ενδιαφέρον. Βρήκα το πρώτο μέρος ιδιαίτερα απολαυστικό, να θυμίζει λίγο Χάξλευ και λίγο Τριβιζά για μεγάλους. Το δεύτερο ήταν σύμφωνο με την καλή και μεγαλόψυχη διάθεση που υπάρχει και στα άλλα διηγήματά σου και το τελευταίο είχε πολύ έντονες εικόνες και μου θύμιζε κάτι σκοτεινές και παγωμένες ταινίες σχετικές με ένα ζοφερό μέλλον της γης.
Πολύ καλό αποτέλεσμα.

Περιμένω και το επόμενο διήγημα σου.

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Roula Vavatsoula

Ποσο ομορφα πράγματα μας γραφεις Τάσο μου!!!σ ευχαριστουμε γτ μας δείχνεις την ομορφη πλευρά της ζωης!!!μπραβο που υπάρχουν στη ζωή σου τοσο αξιόλογοι άνθρωποι!!!!

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Μαίρη Γραμματικάκη

Πολύ ενδιαφέρον αν και λίγο δυσκολο να το διαβάσουν όλοι ομως μου αρεσει που το τολμησες!Μπραβο Τασο μου!και παλι εβγαλες τις ευαισθησίες σου, τα σωψυχα σου!!

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Τόλης Νικηφόρου

Διάβασα το διήγημά σου, Τάσο μου, και χαίρομαι που προσεγγίζεις αυτό που ονομάζεται «επιστημονική φαντασία». Χωρίς βέβαια ιδιαίτερες τεχνικές λεπτομέρειες, τρεις πιθανές εκδοχές θα μπορούσε να πει κανείς για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Ακραίες και οι τρεις, δείχνουν όμως με την υπερβολή τους που μπορεί να οδηγήσει η σημερινή πορεία και πού ευχόμαστε να οδηγήσει. Το πιθανότερο βέβαια είναι να μη συμβεί τίποτα από τα τρία και ο κόσμος να συνεχίσει λίγο πολύ με συνθήκες παρόμοιες με τις σημερινές. Όχι ευχάριστες ή επιθυμητές βέβαια. Μου αρέσει αυτό το θέμα και η οπτική σου, κι εγώ έχω γράψει μελλοντολογικά διηγήματα. Επιτυχημένη λοιπόν κι αυτή η προσπάθειά σου, μπράβο, Τάσο μου.

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Σοφία Ζάχου

Τάσο καλημέρα. Μόλις διάβασα τα "Ισως" σου. Πολύ διαφορετικό αυτή τη φορά το Χριστουγεννιάτικο διήγημα σου. Πρωτότυπο! Μου άρεσε πολύ!!! Αν και τα σενάρια μοιάζουν ακραία στη πραγματικότητα δίνουν μια αίσθηση του που μπορεί να οδηγηθούμε αν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας και τον πλανήτη μας με τις σημερινές αξίες. Εύχομαι Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη, δημιουργία.

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Αναστασία Αγγελή

Στο πρωτο ευτυχως υπαρχουν πολλοι Τασοι και ελπιζω να γινουν περισσοτεροι για να βγει αληθινο το δευτερο(εμενα αφηστε με στο Αρη) οσο για το τριτο ουτε να το σκεφτομαι😊😱😱 περιμενω και το αλλο και ετοιμαζομαι😭😭😭

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Αγγελική Φατίση

Καλησπερα ,χρονια πολλα!Πραγματικα πρωτοτυπο και πολυ διαφορετικο απο τα αλλα διηγηματα σου. Ευχομαι να εισαι γερος και να ζησεις μεχρι τα 104 σου χρονια!

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Εύα Κωστοπούλου

Χρόνια πολλά Τάσο, δημιουργικά και χαρούμενα. Το διήγημα υπέροχο. Πόσο θα θέλαμε όλοι να ζήσουμε στο δεύτερο ίσως, και πόσο μακριά από εκεί βρισκόμαστε δυστυχώς...

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Irene Stampoulidou

Υπεροχαααααααααααααα....και τα τρια !!!

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Ειρήνη Ζερμπούλη

δεν έχω λόγια! Οσο με σκοτεινιά είχαν οι τρεις χριστουγεννιάτικες προσεγγίσεις τόση γλύκα και ομορφιά μου άφησε ο Μουτράκλας! Καλημέρα Ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές! Εύχομαι μια καλύτερη δημιουργικότερη και πιο αισιοδοξη χρονιά με υγεία και αγάπη!

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Λίνα Χρήστου

Τασο μου χθες καταφερα να απολαυσω τις υπεροχες ιστοριες σου ειναι συγκλονιστικες ημουν που ημουχ χαλια με αποτελειωσες και παλι χιλια μπραβο καθε φορα αγγιζουν ολο και πιο πολυ τις ψυχες μας ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Eygenia Kortsari

Διάβασα το "Χριστούγεννα 2076" και λέω κι εγώ πως είναι προφητικό! Καλή γραφή! Άλλαξες Τάσο!

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Χριστίνα Γεωργιάδου

Για τα 2 μελλοντικά σενάρια του κόσμου μας, βρήκα το πρώτο σενάριο το πιο πιθανό. Το δεύτερο είναι υπέροχο, μα πολύ καλό για να είναι αληθινό. Εϊναι πάντως ένα διήγημα που θα άξιζε να μπει σε σχολικά βιβλία, είναι πολύ καλή πηγη συζήτησης και προβληματισμού.

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Γιώργος Θεοχάρης

Καλή Χρονιά Τάσο με υγεία για όλους μας! Χαίρομαι που γράφεις με πάθος, σε χαίρομαι!!!

Α Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Fotis Simeonidis 27/12/2017
Συγχαρητήρια. Είσαι ένας σπάνιος φάρος. Και τα διηγήματά σου, αλήθεια, αρέσουν στους μαθητές. Φέτος διαβάσαμε το περσινό με τις 3 εκδοχές...
Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές.
Πολλές ευχές για υγεία και χαρά.
Με αγάπη,
Φώτης

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ