Κυριακή, Ιουνίου 20, 2010

Στη γενέτειρα Πορτογαλία η σορός του Ζοζέ Σαραμάγκου


Η σορός του συγγραφέα εκτέθηκε σε προσκύνημα σε βιβλιοθήκη του Λανθερότε στα Κανάρια Νησιά (Φωτογραφία: Associated Press Copyright 2010)

Λισαβόνα, Πορτογαλία
Στην πατρίδα του Πορτογαλία μεταφέρεται το Σάββατο η σορός του νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, ο οποίος είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις στη χώρα του και ζούσε από το 1993 στα Κανάρια Νησιά.

Τη σορό συνοδεύει η χήρα και μεταφράστρια του συγγραφέα, Πιλάρ ντελ Ρίο, αλλά και η υπουργός Πολιτισμού της Πορτογαλίας Γκαμπριέλα Καναβίλας.

Προφανώς πολλά έχουν αλλάξει από το 1991, όταν εκδόθηκε το διάσημο βιβλίο του συγγραφέα Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον. Ο Σαραμάγκου επικρίθηκε τότε σφόδρα από την καθολική εκκλησία και την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας του, η οποία δεν του επέτρεψε να είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Μετά το θάνατο του συγγραφέα από λευχαιμία την Παρασκευή, η οικογένεια του δέχτηκε συλλυπητήρια από τον Πορτογάλο πρόεδρο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, όπως και από τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο και την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ.

Στο νησί Λανθαρότε όπου ζούσε ο Σαραμάγκου, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Η σορός του θα αποτεφρωθεί στη Λισαβόνα και μέρος από την τέφρα θα σκορπιστεί στην γενέτειρά του, το χωριό Αζινιάγκα της Πορτογαλίας, ενώ η υπόλοιπη θα ταφεί κάτω από μια ελιά στον κήπο του σπιτιού του, σύμφωνα με πηγές της οικογένείας του.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τις τελετές.

Κομμουνιστής και άθεος μέχρι το θάνατό του, ο Σαραμάγκου προκάλεσε διαμάχες για τις πολιτικές του θέσεις, όπως όταν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έχει μετατρέψει τα παλαιστινιακά εδάφη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ή όταν πρότεινε τη συνένωση της Πορτογαλίας και της Ισπανίας σε ένα κράτος που θα αποκαλείται Ιβηρία.

Τα γνωστότερα από τα 30 βιβλία του είναι: Εγχειρίδιο ζωγραφικής και καλλιγραφίας, Από τη γη θρεμμένος, Το χρονικό του μοναστηριού, Η χρονιά που πέθανε ο Ρικάρντο Ρέις, Η πέτρινη σχεδία, Ιστορία της Πολιορκίας της Λισαβόνας, Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον, Περί τυφλότητος, Όλα τα ονόματα (1997).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

2 σχόλια:

Κώστας Βίτσιος είπε...

Τάσο, ξεκίνησα να διάβάζω το "Περί φωτίσεως". Πολύ ωραία και επίκαιρη υπόθεση!

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Καλησπέρα Κώστα,

εγώ έχω από την σειρά βραβεία Νόμπελ από το Βήμα το κατα Ιησού Ευαγγέλιον και πιστεύω σύντομα να το διαβάσω. Αυτό το βιβλίο ήταν και η αφορμή να τον εξοστρακίσουν σαν τον Νίκο Καζαντζάκη.

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ