Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2010

Μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης



Τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στη θέση των σημερινών εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης, των χώρων που καταλαμβάνει το πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και το Γ' Σώμα Στρατού που θα μετεγκατασταθεί εξήγγειλε για τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Αυτοί οι χώροι, μάλιστα, θα ενοποιηθούν µε τις εκτάσεις του Πανεπιστηµίου και το παραλιακό µέτωπο, δηµιουργώντας ένα πάρκο έκτασης περίπου 1.900 στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης.

Πρόκειται για μία από τις παρεµβάσεις που περιλαµβάνει το πρόγραµµα «Θεσσαλονίκη 2012» το οποίο ανακοίνωσε η κ. Μπιρµπίλη, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Η υλοποίηση του προγράµµατος θα αρχίσει το 2012, µε την ευκαιρία συµπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Ο προϋπολογισµός του συνόλου των έργων και των παρεµβάσεων ανέρχεται στο ποσό των 2 δισ. ευρώ και το σύνολο των προβλεπόµενων έργων θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα δεκαπενταετίας.

Το πρόγραµµα κινείται σε πέντε βασικούς άξονες: τον ανασχεδιασµό του θαλάσσιου µετώπου της πόλης, τη δηµιουργία µητροπολιτικού πάρκου πολιτισµού και πρασίνου, τον σχεδιασµό της νέας περιοχής υποδοχής της ΔΕΘ και της ευρύτερης περιοχής στη Σίνδο, την απόδοση στην πόλη ζωτικών χώρων των στρατοπέδων και τη χωροθέτηση και τον σχεδιασµό Ζώνης Καινοτοµίας.

Καινοτομία αποτελεί η ανάδειξη των παραδοσιακών ενοτήτων κατοικίας, των παλαιών πολιτισµικών οµάδων, όπως ο Φραγκοµαχαλάς, η µουσουλµανική, η εβραϊκή και η αρµενική κοινότητα, καθώς επίσης και η αναβάθµιση της περιοχής στην πλατεία Χρηµατιστηρίου (Λαδάδικα).

Η κ. Μπιρµπίλη ανακοίνωσε ακόµα ότι το πρόγραµµα «Θεσσαλονίκη 2012» προβλέπει την απόδοση µεγάλου τµήµατος του ιστορικού κέντρου στους πεζούς, µε τη δηµιουργία πεζοδρόµων και ποδηλατοδρόµων, ενώ στην οδό Τσιµισκή δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων.

Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Μακάρι να γίνει πράξη, αν και πολύ το αμφιβάλω. Εδώ στην Θεσσαλονίκη μπουχτίσαμε από εξαγγελίες αλλά από έργα......

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ