Κυριακή, Νοεμβρίου 28, 2010

Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά




ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΛΕΛΟΒΑ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΤ 2010
Λελόβας Λουκάς LookArt
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑ



ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΣΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΕΙΚΟΝΑ , ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΟ.

ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ.

Γιατί το iPad δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τις εφημερίδες

Ο Χιτλερ και ΔΝΤ!!!!

Τρίτη, Νοεμβρίου 23, 2010

Σε αργό θάνατο η οικονομία, εκτιμά ο Αλ.Παπαδόπουλος και προτείνει μέτρα-σοκ



Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231068657
Αθήνα
Με ζοφερά χρώματα περιέγραψε ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος τόσο την πολυεπίπεδη κρίση που διέρχεται η χώρα μας, όσο και τις προοπτικές εξόδου από αυτήν σε ομιλία του στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο πρώην υπουργός εκτιμά ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις-σοκ για την επιβίωση της χώρας -μεταξύ άλλων με μείωση κατά 30% του σημερινού κράτους- και ότι οι ιθύνουσες δυνάμεις του τόπου έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους να διαχειριστούν την κρίση. Ο ίδιος προτείνει μία ανεξάρτητη επιτροπή να επεξεργαστεί ένα πενταετές «σχέδιο αναγέννησης» που θα κριθεί από το λαό με εκλογές.

Στο πολιτικό πεδίο, ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι «το 2011 θα διαφανεί η αδυναμία του πολιτικού συστήματος -εκ κατασκευής λαϊκιστικού, φοβικού και εξουσιαστικού- να χαράξει γραμμές στρατηγικού βάθους για την ανόρθωση της οικονομίας», ενώ θα ενεργοποιηθεί «το φοβικό σύνδρομο της απώλειας επιρροής και δύναμης στο εκλογικό σώμα». Ήδη, προσθέτει, «έχουμε τα πρώτα σημάδια, όπως η συζήτηση για αναθεώρηση του μνημονίου, η χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής κ.λπ.»

Φοβάμαι ότι εκπνέουν οι ψυχικές αντοχές και ότι το ψυχολογικό φορτίο υποστήριξης ρεαλιστικών πολιτικών από τις ιθύνουσες δυνάμεις της χώρας έχει φτάσει στα όριά του


«Φαίνεται ότι εξαντλούνται τα ψυχικά αποθέματα της πολιτικής ελίτ της χώρας και των πέριξ αυτής δυνάμεων επιρροής. Σε λίγο θα αδυνατούν πλήρως να υποστηρίξουν σταθερά και με συνέπεια το επιβληθέν από τον διεθνή οικονομικό έλεγχο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να συγκροτήσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης. Φοβάμαι δηλαδή ότι εκπνέουν οι ψυχικές αντοχές και ότι το ψυχολογικό φορτίο υποστήριξης ρεαλιστικών πολιτικών από τις ιθύνουσες δυνάμεις της χώρας έχει φτάσει στα όριά του» προσθέτει.

Στο κοινωνικό πεδίο, ο Αλέκος Παπαδόπουλος κατηγορεί τις ιθύνουσες δυνάμεις της χώρας ότι δεν έχουν καλλιεργήσει στο λαό «εθνική αυτογνωσία». Έτσι, αποκρύφτηκε από το λαό η «φοβερή αλήθεια ότι τελούμε υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Αντίθετα, του μιλάνε και διαπληκτίζονται για ένα κάποιο 'χαρτί', το 'μνημόνιο'». «Ένα ψεύδος που επίσης καλλιεργείται στο λαό είναι αν η χώρα μας θα χρεοκοπήσει ή όχι. Αρνείται ο παραπλανητικός λαϊκισμός να αποδεχθεί ότι τέτοιο δίλημμα ουσιαστικά δεν υπάρχει, γιατί η χώρα ήδη τελεί 'υπό χρεοστάσιο' από τον περασμένο Μάιο».

Το δίλημμα, κατά τον πρώην υπουργό, είναι «αν θα καταρρεύσουμε πλήρως ή όχι, και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις εθνικών διαστάσεων αποφάσεις που θα λάβουμε». Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, το 2011 θα φανεί «με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο ότι η χώρα βιώνει, πέρα απ' όλα τ' άλλα, τον θανατηφόρο συνδυασμό υψηλού κόστους δανεισμού και ύφεσης». Γι΄αυτό, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις.

Προτάσεις

Η αποκλιμάκωση του ελλείμματος της χώρας τα επόμενα χρόνια, εκτιμά ο Αλέκος Παπαδόπουλος, κάτω από τις σημερινές συνθήκες διαχείρισης της οικονομίας είναι ανέφικτη. «Για να το πετύχουμε πρέπει να καλυφθούν μεγάλα κομμάτια πληρωμής τόκων. Και για να γίνει αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή πολύ περισσότερα έσοδα από τις δαπάνες. Επειδή όμως, λόγω ύφεσης, δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε έσοδα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το ν’ απαλλαγεί η ελληνική οικονομία από μεγάλα τμήματα του δημόσιου τομέα και κρατικές δραστηριότητες που την επιβαρύνουν.

«Σύμφωνα με μελέτες, το 30% περίπου του σημερινού κράτους είναι περιττό. Γι’ αυτό πέρα από τις καθολικές αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων προτείνω όλως ενδεικτικά την άμεση κατάργηση τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δημοτικών επιχειρήσεων, ατροφικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, άεργων διπλωματικών αντιπροσωπειών, στρατοπέδων, συγχώνευση μητροπόλεων, κατάργηση απολιθωμένων κρατικών υπηρεσιών, αποκεντρωμένων υπηρεσιών και γενικών γραμματειών διαφόρων υπουργείων. Περιορισμό του μεγάλου αριθμού στρατηγών, ναυάρχων, πτεράρχων και ταξιάρχων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, περιορισμό του πολυάριθμου διδακτικού προσωπικού με αύξηση των ωρών διδασκαλίας, δραστική περικοπή κατά 70% τουλάχιστον των πολυάριθμων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών υπουργείων και οργανισμών, δραστική μείωση του μεγάλου αριθμού των αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και τέλος εξορθολογισμό ή κατάργηση και άλλων πολυάριθμων αφανών δημοσίων καταλυμάτων, τα οποία περιθάλπουν χρόνια τώρα τον κρατικό ανορθολογισμό».

Εθνική συναίνεση

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «επειδή στόχος είναι η διάσωση της χώρας, δεν ισχύουν τα διάφορα 'δεν', τα όρια, οι 'κόκκινες γραμμές' και κάθε είδους αυτοδεσμεύσεις» και τονίζει την ανάγκη για ένα μεγάλο εθνικό consensus, μία μεγάλη εθνική συναίνεση. «Η συναίνεση όμως μεταξύ των σημερινών κομμάτων της χώρας είναι ανέφικτη και άνευ αξίας. Ο λαϊκισμός δεν παράγει consensus, παρά μόνο εξουσιασμό και υποκρισίες. Απαιτείται μια 'νέα συμφωνία της ελληνικής κοινωνίας', κυρίως με τον εαυτό της, για το που θέλει να πάει η χώρα. Θα ζήσουμε για πολλά χρόνια υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο. Δεν πρέπει η χώρα ν’ αφεθεί να σέρνεται και ο λαός να βαυκαλίζεται με αυταπάτες και ψεύδη που του καλλιεργούν καθημερινά οι κατεστημένοι της χώρας».

Τέλος, προτείνει μέσα στο 2011 η Βουλή να εγκρίνει τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής κύρους, η οποία θα συντάξει ένα θαρραλέο και ριζοσπαστικό «πενταετές πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης», στην ουσία δηλαδή ένα σχέδιο αναγέννησης, που θα οδηγήσει τη χώρα συντεταγμένα, πειθαρχημένα και χρονοστοχευμένα στην έξοδο από την κρίση. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να κριθεί από το λαό με εκλογές «για ν’ αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους για το μέλλον της χώρας, και πολύ περισσότερο ο λαός».

Newsroom ΔΟΛ

ΕΒΔΟΜΗ ΑΙΣΘΗΣΗ TROIKA ΜΟΙΡΑ ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ



ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ, ME ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ!!!!!! ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.

http://www.kastaniotis.com/ebooks/

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΚΟΜΑ
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ.

Πέμπτη, Νοεμβρίου 18, 2010

Δευτέρα, Νοεμβρίου 15, 2010

ΔΙΟΛΚΟΣ ΓΙΑ 1500 ΧΡΟΝΙΑ

ΔΙΟΛΚΟΣ ΓΙΑ 1500 ΧΡΟΝΙΑ from IGN on Vimeo.




Μια ταινία 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation (εικονοκινητική τεχνική) αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο: μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου, τότε που δεν υπήρχε ο πορθμός. Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής: τυχερό παιχνίδι, επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα, γλέντι σε καπηλειό, καθώς και μια συναισθηματική συντυχία.

Πρόκειται για ένα έργο-συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής Τεχνολογίας, μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι έχουν λάβει ως τώρα δύο βραβεία:

Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και

Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010)

Τετάρτη, Νοεμβρίου 03, 2010

“Έκρηξη” υστερίας από τα ξένα ΜΜΕ




“Μίσος των Ελλήνων εναντίον της Ευρώπης» γράφουν οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες ενώ άλλα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για όμαδα ακροαριστερών που θέλουν να εκδικηθούν για τα σκληρά οικονομικά μέτρα που επέβαλαν οι ευρωπαίοι στους Έλληνες.

Το «δώρο» από την Αθήνα για την Άνγκελα Μέρκελ ήταν κάτι παραπάνω από επικίνδυνο. Αν και δεν έσκασε ποτέ πραγματικά- εξουδετερώθηκε έγκαιρα από τους πυροτεχνουργούς με «υδάτινο κανόνι»- η βόμβα πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις.

Οι πιο «υστερικές» προήλθαν από τα ταμπλόιντ που τα έβαζαν ήδη από καιρό με τους « φαλιρισμένους Ελληνες » λόγω της οικονομικής κρίσης.
«Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στην Ελλάδα δρακόντεια μέτρα λιτότητας, αυξάνει το μίσος πολλών Ελλήνων κατά της Ευρώπης » έγραψε για παράδειγμα η διαβόητη «Βild Ζeitung». Εναντίον της καγκελαρίου και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, πρόσθεσε, έχει εξαπολυθεί σε ορισμένα φόρα ένα « κανονικό κυνήγι μαγισσών ». Ταυτόχρονα « στον ελληνικό Τύπο υποδαυλίζεται ανοιχτά το μίσος εναντίον της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία η καγκελάριος Μέρκελ επέβαλε αυστηρότερους κανόνες για τα ελλείμματα, υπήρξαν στον Τύπο κακοήθεις παρομοιώσεις με τον ναζισμό ». Φυσικά η εν λόγω γερμανική εφημερίδα έβαλε κάτω από την Άνγκελα Μέρκελ δύο ξανθές καλλονές δίνοντας έτσι...μια σοβαρότητα στο θέμα!

Άλλες δύο γερμανικές εφημερίδες έχουν στην πρώτη τους σελίδα το πακέτο βόμβα που έφτασε στην καγκελαρία.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine αναφέρει πως ένα γράμμα βόμβα έφτασε στην καγκελαρία από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών όμως ευτυχώς αυτό δεν είχε ανοιχθεί έτσι έγινε εξουδετέρωση του.

Το ίδιο αναφέρει και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung προσθέτοντας πως το χτύπημα είχε προετοιμαστεί από αριστερές ομάδες που αντιδρούν στην στάση της Γερμανίας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Οι ιταλικές εφημερίδες γράφουν πως πακέτο βόμβα εστάλη από την Ελλάδα και στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Όμως το πακέτο δεν έφτασε σε αυτόν, προσθέτοντας ότι έγινε αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου στην Μπολώνια όπου και εξουδετερώθηκε.


Για ακροαριστερές ομάδες που προσπαθούν να δείξουν την αντίδραση τους στο μνημόνιο κάνουν λόγο το BBC και το CNN. Γράφουν ακόμη ότι έχει σταματήσει η αποστολή δεμάτων προς το εξωτερικό για 48 ώρες.


Πολύ πιο νηφάλια ήταν αντίθετα η αντίδραση των γερμανικών Αρχών. Σύμφωνα με αυτές, το φόντο της βομβιστικής ενέργειας δεν είναι κάποιο νεφελώδες « μαζικό μίσος των Ελλήνων κατά της Ευρώπης », αλλά η πράξη μιας μικρής ομάδας ακροαριστερών, οι οποίοι αντιδρούν με βία στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και στο καθεστώς επιτήρησης που επιβλήθηκε από την τρόικα στην Ελλάδα. Οι έλληνες ακροαριστεροί, προσθέτουν, δεν τα έχουν προφανώς προσωπικά με τη Γερμανία και με την καγκελάριό της.


Πόσο μάλλον με τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, στην οποία έστειλαν χθες άλλη βόμβα, επίσης σε μορφή βιβλίου. « Δεν νομίζουμε με κανέναν τρόπο ότι αυτή η ενέργεια στρεφόταν ιδιαίτερα κατά της Γερμανίας » δήλωσε στο Βερολίνο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Οι βομβιστές, πρόσθεσε, έχουν στο στόχαστρο πολλά και διάφορα κράτη. Για αυτό και τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να επεκταθούν σε διεθνή κλίμακα.

« Οι έρευνες έδειξαν ότι το περιεχόμενο της βόμβας θα μπορούσε να προκαλέσει βαριά τραύματα » δήλωσε αργά τη νύχτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ. Ο υπουργός Εσωτερικών θεώρησε πάντως σκόπιμο να αποκλείσει σύνδεση της «ελληνικής» βόμβας με τις «αδέσποτες» της περασμένης Παρασκευής που πέρασαν από τη Γερμανία για τις ΗΠΑ έχοντας αφετηρία την Υεμένη.


Πηγή: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=49690&catid=3

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2010

Σερβία: Το ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο του Πίροτ


του Ν. Πέλπα

Στις 28 Οκτωβρίου 1918 οι στρατιώτες της 3ης Μεραρχίας πεζικού Πατρών, υπό τη διοίκηση του συνταγματάρχη Νικολάου Τρικούπη παρελαύνουν, απελευθερωτές, στην πόλη Πίροτ που βρίσκεται στα σύνορα της Σερβίας με τη Βουλγαρία.

Ο κόσμος τους υποδέχεται ζητωκραυγάζοντας και ραίνοντας με άνθη τον κεντρικό δρόμο απ' όπου περνούν οι Έλληνες στρατιώτες. Στο Καλέ Καπί, την κεντρική πύλη του Πίροτ, βρέθηκε εκείνο το φθινοπωρινό πρωινό και ο δεκάχρονος τότε Αλεξάνταρ Γιοβάνοβιτς - Σλαυίνσκι μαζί με εκατοντάδες παιδιά για να υποδεχθούν τους απελευθερωτές.

"Είχαμε ακούσει ότι έρχονται Γάλλοι στρατιώτες. Μαζευτήκαμε στην είσοδο της πόλης να τους υποδεχθούμε και ξάφνου, εμφανίζονται οι Έλληνες. Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη", εξιστορεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αλεξάνταερ Γιοβάνοβιτς, τον οποίο συναντήσαμε στο Πίροτ να διανύει πλέον το δεύτερο αιώνα της ζωής του.

"Οι Έλληνες, αμέσως μετά την είσοδο στην πόλη, κατευθύνθηκαν στους πρόποδες του όρους Στάρα Πλανίνα (stara planina), καταδιώκοντας Γερμανούς στρατιώτες που υποχωρούσαν. Εμείς, τα παιδιά, τους ακολουθούσαμε παντού γιατί μας έδιναν σταφίδες. Ακόμη και στο πεδίο της μάχης πηγαίναμε κι αυτοί μας έδιωχναν για να μην μας πάρει κανένα βόλι", θυμάται ο κ. Γιοβάνοβιτς.

Ο αιωνόβιος Σέρβος, παρά το γεγονός ότι το σώμα του τον προδίδει, η μνήμη τον υπηρετεί πιστά και θυμάται ακόμη πως κάποια μέρα, στο σπίτι τους έφεραν έναν Έλληνα στρατιώτη, ο οποίος είχε πάθει εξάρθρωση του ώμου.

"Ο πατέρας μου, αν και δεν ήταν γιατρός, ήξερε γιατροσόφια. Του έτριβε τον ώμο με ρακί κάθε μέρα και μέσα σε λίγες μέρες ο άνθρωπος ανάρρωσε. Όταν έφυγε μας ευγνωμονούσε", διηγείται ο κ. Γιοβάνοβιτς και τα μάτια του βουρκώνουν.

Ο δημοσιογράφος Νίκολα Τσίριτς αφιέρωσε πολλά χρόνια στην έρευνα για την παραμονή της 3ης Μεραρχίας Πατρών στο Πίροτ. Το επιστέγασμα των προσπαθειών αυτών αποτελούν δύο βιβλία που έγραψε για την ζωή των Ελλήνων στρατιωτών, τις περιπέτειες αλλά και την τραγική κατάληξη που είχε για κάποιους απ' αυτούς η αποστολή στο Πίροτ.

"Πολλοί στρατιώτες ήταν βαριά τραυματίες όταν έφτασαν στο Πίροτ, άλλοι πάλι προσβλήθηκαν κατά την διάρκεια της παραμονής τους από την 'ισπανική γρίπη' που μάστιζε την περιοχή και σε συνδυασμό με τις κακουχίες και γενικότερα τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης δεν άντεξαν", αναφέρει ο κ. Τσίριτς.

Και συνεχίζει: "οι Έλληνες στρατιώτες, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη επίθεση από ένοπλες ομάδες Βούλγαρων, αναπτύχθηκαν στην περιφέρεια του Πίροτ, μοιράστηκαν σε μικρές ομάδες και φιλοξενούνταν σε σπίτια, ήταν φυσικό να προσβληθούν από την επιδημία της γρίπης. Όσοι έμεναν σε εύπορες οικογένειες ανάρρωσαν και επέστρεψαν στην πατρίδα τους, όσοι όμως έμεναν σε φτωχικά νοικοκυριά, όπου δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες και η απαραίτητη περιποίηση, υπέκυψαν".

Συνολικά 358 οπλίτες και αξιωματικοί της 3ης Μεραρχίας Πατρών άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Πίροτ και ενταφιάστηκαν σε διάφορα νεκροταφεία στα χωριά γύρω από την πόλη. Το 1920, στο Πίροτ έφτασε ως νύφη η Αικατερίνη Λεβάντη από τα Καλά Νερά Βόλου, η οποία ερωτεύτηκε το σύζυγό της Πέταρ Στάνκοβιτς στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου πολέμου. Τον ακολούθησε στη Σερβία, παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά. Η Κατίνα, όπως της άρεσε να την αποκαλούν, γρήγορα έγινε αγαπητή στην μικρή κοινωνία του Πίροτ.

Το 1972, έναν χρόνο πριν πεθάνει, διηγείται στο δημοσιογράφο Νίκολα Τσίριτς: "όταν έφτασα έμαθα ότι το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 1918-19, πολλοί Έλληνες στρατιώτες πέθαναν στο Πίροτ και είναι θαμμένοι σε νεκροταφεία στα γύρω χωριά. Με τη βοήθεια των κατοίκων εντόπισα τους τάφους, κατέγραψα τα ονόματά τους και δύο χρόνια αργότερα περισυνέλεξα τα οστά τους και τα ενταφίασα στην Μετίλιαβιτσα, σε ένα χώρο που μου παραχώρησε ο δήμος".

Το Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο επίσημα ευλογήθηκε το 1924 και το ίδιο έτος ο δήμος του Πίροτ, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμμετοχή των Ελλήνων στην απελευθέρωση της Σερβίας, κήρυξε το χώρο ελληνικό έδαφος και τον παραχώρησε στην Ελλάδα.

Το 1932, στο μέσον του νεκροταφείου τοποθετήθηκε ένα μνημείο μεγάλων διαστάσεων, από λευκό μάρμαρο, που φιλοτέχνησε ο διάσημος γλύπτης Αντώνιος Σώχος. Το 1933, το νεκροταφείο επισκέφτηκε ο τότε υπουργός Στρατιωτικών Γεώργιος Κονδύλης. Μετά το 1945, το Τιτοϊκό καθεστώς δεν αναγνώρισε την απόφαση του 1924 για την παραχώρηση του Νεκροταφείου στο ελληνικό κράτος και την ευθύνη για τη συντήρησή του είχε προσωπικά η Αικατερίνη Λεβάντη μέχρι το 1973, οπότε απεβίωσε. Έκτοτε, τη συντήρηση ανέλαβε η οικογένεια του Γεώργιου Σουλβαντζή,εμπόρου από την Αθήνα, ο οποίος το 1933 παντρεύτηκε στο Πίροτ και εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί.

Το 2004, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Πίροτ επικύρωσε την απόφαση του 1924 και έτσι- οριστικά- το νεκροταφείο έλαβε καθεστώς ελληνικού εδάφους και την ευθύνη συντήρησης ανέλαβε η ελληνική Πρεσβεία και ειδικότερα το Στρατιωτικό Γραφείο.

Ο Δήμαρχος της πόλης του Πίροτ, Βλάνταν Βάσιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "οι πολίτες του Πίροτ θα αισθάνονται για πάντα ευγνωμοσύνη στους Έλληνες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία του σερβικού λαού. Η ανακήρυξη σε ελληνικό έδαφος του χώρου όπου κείτονται αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής. Αφού δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθούν στην πατρίδα, φέραμε την Ελλάδα στο Πίροτ".

Κάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο, γίνονται εκδηλώσεις τιμής στους πεσόντες, παρουσία εκπροσώπων των ελληνικών αρχών στη Σερβία, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της σερβικής κυβέρνησης.


Πηγή: http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=6191

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ