Τρίτη, Απριλίου 10, 2012

Παγκόσμια Ημέρα των Παιδιών του Δρόμου


 
 
Το Mobile School επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με ένα επιπλέον στόχο… 
Εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως εργάζονται και επαιτούν στους δρόμους. Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους αγγίζει τα 6.000, ενώ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με δεδομένα των δύο οργανώσεων PRAKSIS και ΑΡΣΙΣ, ο αριθμός τους φτάνει τουλάχιστον τα 100. Παρά τη σοβαρότητα του φαινομένου μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί Παγκόσμια Ημέρα που θα υπενθυμίζει αλλά και θα ευαισθητοποιεί την κοινότητα για την κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά αυτά.

Προς αυτή την κατεύθυνση η βελγική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Mobile School (Κινητό Σχολείο) έχει ξεκινήσει μία παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για να ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Παιδιών του Δρόμου. Στην Ελλάδα οι συνεργαζόμενες με το Mobile School Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS υποστηρίζουν την καμπάνια και συνδιοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση-δράση την ημέρα αυτή.

Αυτήν τη στιγμή σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο, παιδιά που εργάζονται και επαιτούν στο δρόμο ζωγραφίζουν τα όνειρα τους σε ένα απλό χαρτί ή στους πίνακες του κινητού σχολείου λαμβάνοντας έτσι μέρος στο διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργανώνει η βελγική Μ.Κ.Ο. Mobile School. Η ζωγραφιά που θα κερδίσει θα αποτυπωθεί σε μία από τις μεγαλύτερες πλατείες του Βελγίου.

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων αυτών εκδηλώσεων οι Μ.Κ.Ο. PRAKSIS και ΑΡΣΙΣ με σύμμαχό τους το Κινητό Σχολείο (Mobile school) διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης βάζοντας ακόμα ένα λιθαράκι για την καθιέρωση της 12ης Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 12 Απριλίου 2012, το Mobile School θα “παρκάρει” στην Πλατεία Αριστοτέλους από τις 10.00 έως τις 18.00 με βασικό μάθημα της ημέρας το παιχνίδι και την ενημέρωση. Με την καθοδήγηση των εθελοντών και στελεχών των δύο οργανώσεων θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά παιχνίδια και παράλληλα θα παρουσιαστεί η έκθεση ζωγραφικής των παιδιών. Κλόουν και ξυλοπόδαροι θα προσφέρουν μια νότα χαράς και διασκέδασης σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τι είναι το mobile school:
Το Mobile School είναι ένα κινητό σχολείο που δημιουργήθηκε από τη Βελγική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Mobile School το 1996 για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν ή εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για την υποστήριξη των παιδιών του δρόμου στο «φυσικό» περιβάλλον τους που είναι ο δρόμος. Είναι μια παρέμβαση χρησιμοποιώντας μεθοδολογικά εργαλεία του streetwork. Βασικός στόχος του είναι η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών μέσα από την άτυπη εκπαίδευση και το παιχνίδι.

Βασικός στόχος του Προγράμματος:
Βασικός στόχος των ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS μέσω του προγράμματος αυτού είναι «η χωρίς ερασιτεχνισμούς μεθοδευμένη προσπάθεια να έρθουμε όλοι κοντά στα παιδιά αυτά, που έχουν μάθει ως τρόπο επιβίωσης να ?πουλάνε? απλόχερα την παιδικότητα τους στα σοκάκια και τα φανάρια της πόλης μας. Για αυτά τα παιδιά οι δικές μας πράξεις είναι πλέον πράξεις ευθύνης, αλληλεγγύης και ουσιαστικής βοήθειας».

Πληροφορίες
κα. Χριστίδου Μένη στο 2310 556145, από την ΜΚΟ PRAKSIS
κα. Ολυμπιάδα Παρταλά στο 2310 227311 και 2310 526150, από την ΜΚΟ AΡΣΙΣ

Το πρόγραμμα Mobile School ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Νοεμβρίου 2009 με τη συνεργασία των Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS και εφαρμόζεται σε περιοχές όπου παρατηρούνται παιδιά πουν ζουν ή εργάζονται στο δρόμο. Για την συγκεκριμένη δράση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εταιρία Coca –Cola Tρία Έψιλoν για την χορηγία των προϊόντων της, το polyplano για τη δημιουργία των αφισών και την εκτύπωση των φωτογραφιών , το περιοδικό CITY για την δημοσιοποίηση της δράσης, τo Δη.Κ.Ε.Θε για τη δωρεά των υλικών και τα ανεμοσκορπίσματα για την χορηγία εξοπλισμού και τη διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού.

Η PRAKSIS, με βάση τα δύο Πολυϊατρεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προσφέρει εδώ και 15 χρόνια άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική και νομική υποστήριξη σε άστεγους, άπορους, ανασφάλιστους, νεο-αφιχθέντες αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, παλιννοστούντες, παιδιά των φαναριών, αποφυλακισμένους, καθώς και σε άλλες κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένες ομάδες. Ταυτόχρονα, με κινητές ιατρικές μονάδες περιθάλπει νεοαφιχθέντες μετανάστες και αιτούντες άσυλο, καθώς και ασυνόδευτα ανήλικα. Η PRAKSIS δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Πάτρα, αλλά και άλλες πόλεις είτε με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες. Επίσης, υλοποιεί καμπάνιες ενημέρωσης για τον HIV και τις Ηπατίτιδες Β και C. Με Κινητή Μονάδα παρέχει εξέταση (ανώνυμα και δωρεάν) για τον HIV (γρήγορο τεστ, τεστ με το σάλιο). Ταυτόχρονα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή (800 11 11 600) ενημέρωσης-πληροφόρησης-υποστήριξης σε θέματα: HIV, Ηπατίτιδες και ΣΜΝ.

Η ΑΡΣΙΣ -Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται εδώ και είκοσι χρόνια στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο. Γραφεία και δομές της λειτουργούν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Μακρυνίτσα Πηλίου, Αλεξανδρούπολη και Τίρανα. Αναπτύσσει δράσεις, υπηρεσίες και προγράμματα για την προστασία των νέων και των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο περιθωριοποίησης, θυματοποίησης και αποκλεισμού, καθώς και για την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων (άστεγοι, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, μετανάστες, Ρομά, κρατούμενοι φυλακών). Έχει μακρόχρονη εμπειρία στην καταγραφή των παιδιών που έχουν εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο και εργάζονται και επαιτούν στο δρόμο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο streetwork, καθώς και στην υποστήριξή τους και στην προστασία των δικαιωμάτων τους.
 
Πηγή: Ράδιο Θεσσαλονίκη http://rthess.gr/articles_det.asp?artid=26768

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ