Ετικέτες
Τετάρτη, Οκτωβρίου 06, 2010
Εμβόλια κατά του Καρκίνου, δυο καλές ειδήσεις.
Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο, το οποίο ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές, αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ασθενών που πάσχουν από την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, το γλοιοβλάστωμα.
Το εμβόλιο -που συνοδεύει την παραδοσιακή αντικαρκινική θεραπεία και δεν την αντικαθιστά- «στοχεύει» ένα επιθετικό καρκινικό γονίδιο, το EGFRvIII, το οποίο τροφοδοτεί την ανάπτυξη του γλοιοβλαστώματος στο ένα τρίτο περίπου αυτών των περιστατικών καρκίνου.
Η μελέτη, που ήταν μικρού εύρους -αφορούσε μόνο 35 ασθενείς-, έδειξε ότι το εμβόλιο μπορεί να επεκτείνει από 15 σε 26 μήνες κατά μέσο όρο τον αναμενόμενο χρόνο επιβίωσης των ασθενών.
Η ανακάλυψη, υπό τον Ντάρελ Μπίγκνερ, διευθυντή του Κέντρου Εγκεφαλικών Όγκων της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας «Journal of Clinical Oncology».
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι αυξήθηκε από 6,3 μήνες για όσους δεν είχαν πάρει το εμβόλιο, σε 14,2 μήνες για τους εμβολιασμένους ασθενείς, η περίοδος επιβίωσής τους χωρίς στο μεταξύ να υπάρξει επιδείνωση της νόσου.
Όλοι οι συμμετέχοντες στα πειράματα, είχαν προηγουμένως κάνει χειρουργική αφαίρεση του όγκου, ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο μπορεί να καταστρέφει τα πιο επιθετικά καρκινικά κύτταρα, ενεργοποιώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.
Το γλοιοβλάστωμα είναι η πιο συνήθης μορφή καρκίνου του εγκεφάλου και η πιο θανατηφόρα, ιδίως αν συνοδεύεται από την παρουσία του γονιδίου EGFRvIII, το οποίο ωθεί στην ανεξέλεγκτη επέκταση των καρκινικών κυττάρων και στην εξάπλωση νέων όγκων στον εγκέφαλο.
Η πρόγνωση είναι δυσοίωνη για τον πάσχοντα, ο οποίος κατά μέσο όρο έχει περιθώριο επιβίωσης λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αρχική διάγνωση.
Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων στο πείραμα ήταν μικρός, θα πρέπει να γίνουν νέες μεγαλύτερου εύρους μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, το οποίο έχει την ονομασία CDX-110 (από τη Celldex Therapeutics) ή Rindopepimut (από την Pfizer).
Άλλες επιστημονικές ομάδες επίσης εργάζονται ήδη για την ανάπτυξη ανάλογων εμβολίων για το γλοιοβλάστωμα.
ΠΗΓΗ: CapitalHealth.gr
Ένα νέο θεραπευτικό εμβόλιο αντιμετωπίζει με επιτυχία τους περισσότερους τύπους καρκίνου, καθώς «σκοτώνει» τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τις μεταστάσεις.
Το νέο φάρμακο δοκιμάζεται στον καρκίνο του μαστού του λεπτού εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, της ουροδόχου κύστης και του παγκρέατος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, η ένεση με τη νέα ουσία οδηγεί σε συρρίκνωση των όγκων, ενώ παράλληλα σταματά τις μεταστάσεις.
«Σε πέντε χρόνια αναμένεται να είναι διαθέσιμο το νέο φάρμακο, το οποίο αναμένεται να σώζει πολλές ζωές κάθε χρόνο», εξηγεί ο δημιουργός του εμβολίου, καθηγητής Ρέι Άλς.
Η αρχή δημιουργίας του εμβολίου βασίζεται στην ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη, η οποία σε υψηλές συγκεντρώσεις στον οργανισμό «δείχνει» εγκυμοσύνη στη γυναίκα, αλλά και καρκίνο των όρχεων στον άνδρα.
Η έρευνα του καθηγητή Άιλς και των συνεργατών του έδειξε ότι μια μορφή της ορμόνης εντοπίζεται περίπου στους μισούς όγκους της ουροδόχου κύστης και του παγκρέατος, καθώς και σε κάποιους όγκους του μαστού, του λεπτού εντέρου, των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας.
Με γνώμονα αυτή την γνώση, οι ερευνητές σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία «Celldex Therapeutics», ανέπτυξαν το θεραπευτικό εμβόλιο το οποίο κατευθύνει το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να καταστρέψει την hCG των όγκων.
Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οδηγεί σε συρρίκνωση των όγκων, ενώ παράλληλα «βάζει φρένο» στις μεταστάσεις.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής Άιλς, «εάν σε συνδυασμό με το εμβόλιο γίνει επέμβαση και διεξαχθούν χημειοθεραπείες, τότε μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία».
Πειράματα του εμβολίου σε ζώα έχουν ήδη δώσει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ και πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους δείχνουν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής.
Μάλιστα, το εμβόλιο δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε 60 άνδρες και γυναίκες με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές προτού αποδειχθεί εάν το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ευρέως.
Πηγή: http://ygeia.pblogs.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου