Κυριακή, Οκτωβρίου 03, 2010

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΑΣ ΒΡΑΒΕΥΟΥΝ



Βερολίνο, Γερμανία
Με την διαβεβαίωση ότι «η Ελλάδα θα επιτύχει, η Ευρώπη θα επιτύχει» και κάλεσμα για κοινή δράση ώστε να «σπάσουν τα τείχη» και τα στερεότυπα του σήμερα, παρέλαβε ο πρωθυπουργός το γερμανικό βραβείο Quadriga σε πανηγυρική απονομή που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο Βερολίνο, στην 20ή επέτειο της Επανένωσης της Γερμανίας. Ο Γ.Παπανδρέου αποδέχθηκε το βραβείο ως «αναγνώριση της θυσίας και της προσπάθειας» ενός ολόκληρου λαού.

«Το βραβείο αποτελεί αναγνώριση ενός ολόκληρου λαού και όχι εμού προσωπικά» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

«Πολλοί μας ρωτάνε: Θα επιτύχετε; Δεν είναι εύκολο για όσους θα κάνουν θυσίες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα» παραδέχθηκε.

Και συνέχισε: «Είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Θα επιτύχουμε», λέγοντας ότι αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. «Η Ευρώπη θα επιτύχει» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε συγκινημένος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει την αποφασιστικότητα, το κουράγιο και τη βούληση να αλλάξει, να μιλήσει για τα καλά και τα κακά. Πρόσθεσε ότι το βραβείο αποτελεί αναγνώριση ολόκληρου του έθνους.

«Το βραβείο Quadriga φέρει μεγάλους συμβολισμούς -πρέπει να σπάσουμε τα ταμπού, μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο-» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Επισήμανε ότι και σήμερα θα πρέπει «να σπάσουν τα τείχη», είτε είναι «φυσικά» όπως στην Κύπρο, είτε «οικονομικά», είτε «θρησκευτικά», είτε τροφοδοτούν εθνικά στερεότυπα. Στο πλαίσιο αυτό αντέκρουσε την εικόνα που μετέφεραν το προηγούμενο διάστημα πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ που παρουσίαζαν τους Έλληνες ως «τεμπέληδες» και τόνισε ότι «οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερο από άλλους στην Ευρώπη», σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μαζί -«μαζί να ρίξουμε τα τείχη που υπάρχουν και στο μυαλό μας, να λύσουμε τα προβλήματα μαζί, να ρίξουμε τα τείχη του φόβου και της προκατάληψης», λέγοντας ότι αυτή είναι η κληρονομιά της Γερμανίας, η κληρονομιά της Ευρώπης.

Ο κ. Παπανδρέου τιμήθηκε με το βραβείο Quadriga στην κατηγορία «Δύναμη και Ειλικρίνεια» για την προσπάθειά του «να αναδιαρθρώσει την ελληνική δημοσιονομική πολιτική και να αποτρέψει την πτώχευση του ελληνικού κράτους».

Ο πρωθυπουργός παρέλαβε το αγαλματίδιο -αντίγραφο του τεθρίππου που στέκεται πάνω από την Πύλη του Βραδεμβούργου- από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος τόνισε ότι ο Γ.Παπανδρέου αποδεικνύει ότι το όραμα δεν είναι παλιά συνταγή και πρόσθεσε πως τα δημοσιονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε δρόμο βελτίωσης.

Αφού προσφώνησε στα ελληνικά τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, ο Γ.Άκερμαν είπε πως η Ελλάδα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, αλλά πρόσθεσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε το θάρρος να δει τα προβλήματα, να τα αναγνωρίσει και να εκφράσει την αλήθεια μέσα από δύσκολα μέτρα.

«Δίνουμε το βραβείο στον Γιώργο Παπανδρέου γιατί επέδειξε θάρρος και αποφασιστικότητα σε μια κρίσιμη καμπή» δήλωσε.

Κάλεσε την Ελλάδα να κρατήσει σταθερά την πορεία της και -απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου-, είπε ότι ως τιμηθείς «από σήμερα μπορείτε να λέτε: "Είμαι Βερολινέζος"».

* Με βραβείο Quadriga στην κατηγορία της «Αρχιτεκτονικής της Επανένωσης» τιμήθηκαν από κοινού ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ΥΠΕΞ της Δυτικής Γερμανίας το 1990 και ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, Λοτάρ ΝτεΜεζέρ. Σόιμπλε και Μεζέρ υπέγραψαν το Σύμφωνο Επανένωσης της Γερμανίας, ακριβώς 20 χρόνια πριν.

* Βραβείο Quadriga για «Υπηρεσία Ευθύνης» απονεμήθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας. Το βραβείο παρελήφθη από τον υπουργό Άμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ.

Το βραβείο καθιερώθηκε το 2003 και απονέμεται ετησίως σε πρόσωπα ή οργανισμούς από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού για την προσφορά τους.

Το «τέθριππο» απονέμεται ετησίως την Ημέρα της γερμανικής Επανένωσης. Στο παρελθόν έχει απονεμηθεί στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, στον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, στους Χέλμουντ Κολ, Ταγίπ Ερντογάν, Χαμίντ Καρζάι.

Αποστολή στη Γερμανία: Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Αφού του χρόνου θα τους πληρώσουμε 18 δις € τόκους από τις τσέπες μας λογικό δεν είναι να μας βραβεύσουν;;;;

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ