Κυριακή, Μαΐου 08, 2011

Λάβρος κατά των «λογοκριτών» του ο Μίκης Θεοδωράκης


Αθήνα
Ανοιχτή επιστολή-απάντηση στην πρόεδρο της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ αλλά και σε όποιον άλλον τον κατηγορεί για «αντισημιτισμό» έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης, μετά την απόφαση της Αυστρίας να ματαιώσει την παρουσίαση του έργου Μαουτχάουζεν του Έλληνα συνθέτη στην τελετή μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση.

«Θεωρώ βρώμικο σκουλήκι όποιον ξανατολμήσει να με προσβάλει στο πιο ευαίσθητο σημείο του χαρακτήρα μου» απαντά ο Μίκης Θεοδωράκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας».

Υπογραμμίζει ότι ο αντιρατσισμός και η αντίθεση στην αντισημιτισμό υπήρξαν «βασικά στοιχεία της αγωγής μας, αλλά και αντικείμενο της δράσης μας», επισημαίνοντας ότι την ίδια στάση κράτησε σε όλη του τη ζωή. Και δηλώνει ευθέως ότι μισεί όσους εμφορούνται από τέτοιες ιδέες.

Από κει και πέρα κατηγορεί όμως τον σιωνισμό ότι «όχι μόνο σηκώνει κεφάλι, αλλά διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστικό στις διεθνείς εξελίξεις, χρησιμοποιεί σαν άλλοθι το Ολοκαύτωμα για πράξεις καθαρά αντιδραστικού χαρακτήρα, όπως είναι η κρατική πολιτική του Ισραήλ και ο ρόλος ορισμένων σπουδαίων παραγόντων του εβραιοαμερικανικού λόμπι στη διαμόρφωση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.

»Έτσι κάθε κριτική εναντίον τους χαρακτηρίζεται έντεχνα αντισημιτισμός, με αποτέλεσμα να μην τολμά πια κανένας να καταδικάσει πράξεις επαχθείς, από φόβο μήπως στιγματιστεί ως ρατσιστής».

Για το Ισραήλ γράφει: «Κατηγορώ και σήμερα το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όπως καταδικάζω και ορισμένους σπουδαίους παράγοντες από το εβραιοαμερικανό λόμπι, τόσο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν στα εγκλήματα της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ στο Ιράκ όσο και για το σχέδιο της άλωσης των εθνών-κρατών με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία των τραπεζιτικοπιστωτικών κολοσσών που ελέγχουν εξ ολοκλήρου.

»Είναι ένα από τα παράδοξα της Ιστορίας, τα κατ' εξοχήν θύματα του χιτλερισμού να μιμούνται απόλυτα τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για την παγκόσμια επικράτησή του».

Διαμαρτυρία στην Αθήνα

Δεκάδες μέλη της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών διαμαρτυρήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από τα γραφεία της αυστριακής πρεσβείας για τη ματαίωση της εκτέλεσης του μουσικού έργου των Μίκη Θεοδωράκη-Ιάκωβου Καμπανέλλη «ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ» στην αυστριακή Βουλή.

Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που επέδωσαν οι συγκεντρωμένοι σε υπάλληλο της αυστριακής πρεσβείας, σημειώνουν ότι η απόφαση «με πρόσχημα τις υποτιθέμενες αντι-σημιτικές δηλώσεις που αποδίδονται στον Μίκη Θεοδωράκη, στρέφεται ενάντια στον πολιτισμό και κατά συνέπεια ενάντια σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Στρέφεται ενάντια στον άνθρωπο που κατά παγκόσμια παραδοχή έχει αγωνισθεί υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».

Την Παρασκευή το γραφείο Τύπου της αυστριακής Βουλής εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, ματαίωσε την προγραμματισμένη παρουσίαση του έργου, μετά από ανοιχτή επιστολή του αντιπροέδρου της «Επιτροπής για τη Χριστιανο-εβραϊκή Συνεργασία» Βίλι Βάιστς.

Σύμφωνα με αυτή, ο κ. Βάιστς απέρριψε την επίσημη πρόσκληση της κ. Πράμερ διότι δεν είναι δυνατόν «ένας βιεννέζος Εβραίος με βιεννέζικες ρίζες, σε ανάμνηση της εκτόπισης των γονέων του το 1938 και της δολοφονίας ενός μεγάλου μέρους της οικογένειας, να αφουγκρασθεί τη μουσική κάποιου που δηλώνει το 2011 αντισημίτης».

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών θεωρούν στο ψήφισμα «παιδαριώδεις τις εξηγήσεις που δόθηκαν από την πρόεδρο της Αυστριακής Βουλής. Αντίθετα αποτελούν μια ακόμη έκφραση υποτίμησης και χλευασμού στους πραγματικούς πρωταγωνιστές του δράματος που εκτυλίχθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και περιγράφεται με τόσο ζωντανά χρώματα στο μεγαλειώδες έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη.»

Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231107188

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ