Πέμπτη, Μαΐου 05, 2011

Marfin ένα χρόνο μετά



http://www.tovima.gr/society/article/?aid=399134

Αθήνα
Υποκατάστημα Τράπεζας Μαρφίν. Οδός Σταδίου, λίγα μέτρα μακρύτερα από την πλατεία Κλαυθμώνος. Ενα χρόνο μετά την πυρπόληση της τράπεζας και τον τραγικό θάνατο τριών υπαλλήλων: Της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη. Πίσω από τις καλλυμένες με λουλούδια και σημειώματα λαμαρίνες, το κτίριο φέρει ακόμα τα σημάδια της φονικής πυρκαγιάς.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά από μνημόσυνο που έγινε σε εκκλησία στο κέντρο της Αθήνας, συγκεντρώθηκαν στο σημείο φίλοι και συνάδελφοι τους. Αφηναν ανθοδέσμες. Και μετά αποτραβιόνταν λίγα μέτρα μακρύτερα. Σχημάτιζαν «πηγαδάκια» και συζητούσαν τι συνέβη τότε και τι έγινε 365 μέρες μετά. Ενα γιατί κυριαρχούσε στα λόγια τους. Δεν έκρυβαν τα δάκρυα που έτρεχαν από τα μάτια τους. Και ζητούσαν να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες λουλούδια, ξεχωρίζει μια μεγάλη ανθοδέσμη με ένα μήνυμα: «Από όλους τους συναδέλφους σας που εκείνη την ημέρα ζήσαμε μαζί την τραγωδία αλλά σταθήκαμε τυχεροί. Με την υπόσχεση πως όσο ζούμε θα προσπαθούμε να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται και να αποδοθεί δικαιοσύνη για να ηρεμήσει η ψυχή σας. Εμείς που δεν έχουμε ξεχάσει. Κατάστημα Σταδίου».

Λουλούδια είχαν αφήσει νωρίτερα μέλη της ΟΜΕ – ΟΤΕ, του Συλλόγου Εργαζομένων Μαρφίν – Εγνατία και της ΟΤΟΕ. Στις 14.00 συγκεντρώθηκαν όλοι μπροστά από το κτίριο και κράτησαν ενός λεπτού σιγή. Αμέσως μετά χειροκρότησαν και αποχώρησαν με δάκρυα στα μάτια.


Ανοιχτή επιστολή

Λίγα λεπτά αργότερα, στάθηκαν στο ίδιο πεζοδρόμιο μέλη της οικογένειας και φίλοι της Αγγ. Παπαθανασοπούλου και άφησαν λίγα λουλούδια.

Μετά δυο φίλοι της κόλλησαν στη πρόχειρη μεταλλική περίφραξη που έχει τοποθετηθεί λόγω εργασιών τέσσερις παιδικές ζωγραφιές. «Για την Αγγελική» έγραφε η μια από αυτές. Στις ζωγραφιές υπήρχαν τα ονόματα των δημιουργών τους· Δάφνη και Ιλεάννα . Είναι οι ανιψιές της υπαλλήλου. Κάτω από δυο από τις ζωγραφιές κόλλησαν επίσης από μια «ανοικτή» επιστολή με τίτλο «365 ημέρες».

Στην επιστολή, που φέρει την σημερινή ημερομηνία και την υπογραφή «Οικογένεια Παπαθανασοπούλου Αγγελικής» αναφέρεται:

«365 ημέρες χωρίς την Αγγελική. Αδειος χρόνος, δίχως χαρά. Η οικογένεια μας αντί να κρατήσει στα χέρια το νέο της μέλος, αγωνίστηκε να συνειδητοποιήσει την απώλεια, να χωνέψει το πόσο βίαια και άδικα χάθηκε ένας όμορφος άνθρωπος και ο απόγονος του. Είναι πολύ σκληρός αντίπαλος ο θάνατος, καθώς και η βία που τον γεννά».

Στη συνέχεια θέτουν μια σειρά ερωτημάτων: «Κάνοντας μια αναδρομή στην ερημιά των 365 αυτών ημερών μόνο ερωτήματα ανακύπτουν. Ποιοι άπλωσαν το χέρι τους και έριξαν τις μολότωφ; Πότε θα τους βρούνε; Γιατί όλη αυτή η σιωπή; Πόσο θάρρος χρειάζεται να έχει ένας εργοδότης για να ζητήσει συγνώμη και να σηκώσει το μέρος των ευθυνών του, ιδιαίτερα αφού το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας ξεκάθαρα μιλά για έλλειψη μέτρων ασφαλείας; Γιατί δεν σήκωσε κανείς εκ μέρους της πολιτείας ένα τηλέφωνο να ενημερώσει, να απαντήσει ή έστω να παρηγορήσει μια οικογένεια που χωρίς να φταίει σε τίποτα αποδεκατίστηκε;».

Στην ανοιχτή επιστολή γίνεται αναφορά και στις πρόσφατες εξελίξεις στο τομέα των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών: «Οι ειδήσεις της πιθανής εύρεσης αυτών που έριξαν τις μολότωφ την 5.5.2010 άνοιξαν ένα παράθυρο στο τοπίο των εξελίξεων της υποθέσεως. Γέννησαν την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη θα έχει επιτέλους την ευκαιρία να αποκαταστήσει την ανισορροπία που προκάλεσε η αψυχολόγητη εγκληματική ενέργεια, κάνοντας μας να νιώθουμε ασφαλείς».

Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Οι μορφές της Αγγελικής, της Παρασκευής, του Νώντα ήταν λαμπερές και αντιπροσωπευτικές της γενιάς τους. Δεν άξιζαν αυτό το τέλος. Αποζητούν να γίνουν αφορμή προκειμένου εμείς οι υπόλοιποι να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερο σεβασμό τη ζωή και να την προστατεύουμε».

Λουλούδια και αναμμένα κεριά άφησαν και αρκετοί απλοί πολίτες που πέρασαν από νωρίς το πρωί μπροστά από το κτίριο της τράπεζας.

Συγκέντρωση με αφορμή της συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο των τριών υπαλλήλων απέναντι από το κτίριο πραγματοποίησαν μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ στο σημείο βρέθηκαν και μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων - Πράσινων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ